Paltens väg från lunchbrickan till de vita dukarna

För två veckor sedan segrade palten i SRs lyssnaromröstning när Norrbottens läns maträtt skulle utses. Verkligheten idag är att många klassiska husmanskosträtter är på väg att försvinna, men paltens popularitet lever kvar. Palten är ett kulturarv som skall vårdas och Svenska Paltakademins mål är att den skall finnas både på lunchbrickorna och de vita dukarna.

Förr i tiden när människorna hade långa arbetsdagar och jobbade med kroppen var det ett naturligt val att servera palt, smör och mjölk ihop, kroppen behövde energi, men idag lever vi i en annan värld.

Jag har fått en del kommentarer från genuina pitebor som stenhårt håller fast att mjölk är det som passar bäst, vilket jag har fullt respekt för. För mig finns det ett motsatsförhållande mellan mjölk och palt. Mjölken är ett spädbarns mat och är i sig mättande om du sedan kombinerar detta med palten, så är koma ett logiskt tillstånd.

Pratar vi om törstsläckare till palten då är vårt fantastiska kranvatten det naturliga alternativet, men vill du höja smakupplevelsen så är vin eller alkoholfri must det naturliga alternativet.

En av mina främsta egenskaper när det gäller förhållandet till palt är att jag är inflyttad och har inte familjetraditioner om hur den skall serveras med mig i bagaget utan jag ser på det hela ur ett njutningsperspektiv.

Jag har tidigare med framgång testat några kombinationer, så jag hade en idé om vad som skulle passa. Jag bjöd in några utsocknes som fick vara med och prova.

Den första varianten var omöjlig att misslyckas med. Jag tog tunna skivor av palt utan fläsk som jag stekte frasiga i smör och serverade med smetana och löjrom. I glaset en mogen Champagne, H. Blin 2004 (varunr 77742, pris 400,-) och det blev en magisk kombination. Ett mer plånboksvänligt alternativ som fungerar klockrent är Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 140,-).

Jag fortsatte med samma typ av tillagning men den här gången serverades palten på en spegel av rårörda lingon tillsammans med stekt sidfläsk och riven Västerbottensost. H. Blin 2004 fungerade mycket bra, men det blev också riktigt gott tillsammans med La Corte del Pozzo Valpolicella 2014 (varunr 72121, pris 130,-) och Girard Old Vine Zinfandel 2013 (varunr 22337, pris 190,-). Alkoholfritt alternativ är Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-).

Vi avslutade med kokt palt med fläsk som halverades och serverades med en smörklick tillsammans med riven Västerbottensost, rårörda lingon, lite mer stekt sidfläsk och smör. Här fungerade också La Corte del Pozzo Valpolicella 2014 och Girard Old Vine Zinfandel 2013 mycket bra.

Jag är inte det minsta förvånad över att palt fungerar så bra med vin, i Italien har de i alla tider serverat sin Gnocchi med rött vin, så det känns ganska naturligt.

Känner du får en provning på temat “Palt och vin” , så är det bara att kontakta mig: erik@chocodeli.se

Erik Grödahl
Ambassdor