Barbera och Tagliatelle med Piedmontsås

Vi har blivit med Barbera, sedan några månader tillbaka finns den högklassiga Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-) i vår portfölj. Barbera var tidigare känt som folkets vin och det var mestadels enkla som dracks i väntan på att Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme mognade i källaren.

Numera görs det högklassiga viner på Barbera och då framför allt Barbera d’Alba, Barbera d’Asti och Monferrato. Barbera odlas i flera regioner i Italien, men förknippas främst med Piemonte. Från att ha varit en av de mest odlade druvsorterna i landet har den fallit ner till en tiondeplats. En av orsakerna till det är metanolskandalen i Italien 1986, då mer än 30 personer dog efter att ha druckit Barberaviner som hade tillsatts metanol. Trots att det är en sent mognande druva så kännetecknas vinerna av en mycket hög och frisk syra. Framträdande aromer är mörka frukter och bär såsom plommon, körsbär, hallon och blåbär. Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 är ett lysande exempel på ett vin där klasarna har fått hänga länge, trots 15 % alkohol är det en härlig smakstruktur och alkoholen är väl integrerad i vinet.
Lufta vinet ett par timmar i karaff, servera det sedan runt 17 grader i en stor kupa till Tagliatelle med Piedmontsås, en fantastisk vin- och matupplevelse.
Tagliatelle med Piedomontsås
Det här behövs till fyra personer:
250 gram färsk Salsiccia (klipp upp skinnet och gröp ur innehållet).
4 msk olivolja
6 skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
50 g finhackad pancetta alternativt bacon.
100 gram finhackad italiensk salami
1 dl rödvin (samma vin som i ett av glasen)
3 dl kalvfond
1 dl grädde
500 gram färsk tagliatelle
Nymald svartpeppar efter smak
Gör så här:
1. Hetta upp en kastrull på mediumvärme. Bryn korvinkråmet i olivolja och dela det med en slev. Lägg åt sidan och bryn sedan vitlöken och löken tills det fått fin färg, tillsätt pancettan, salamin och det brynta korvköttet. Häll i rödvin och rör om ordentligt, låt det koka nästan torrt.
2. Häll sedan över kalvfond och grädde, smaka av med svartpeppar och låt det sjuda i cirka 15 minuter på svag varme.
3. Koka Tagliatelle och servera ”al dente”, servera med såsen och ringla över en god olivolja.

Erik Grödahl
Ambassdor