Svamprisotto

Vi är inne i svampsäsongen, även om sommarens torra väder har försenat den något. I Estland där vi tillbringade stora delar av sommaren brukar jag avnjuta de första kantarellerna redan i slutet av juni, i år dröjde det till början av augusti. Smörstekta eller gräddstuvade kantareller tillsammans med ett kraftfullt rött vin som mjukas upp av de smörstekta eller gräddstuvade kantarellerna är kanske inte den mest bildsköna rätt som finns, men smakmässigt i en klass för sig. Med den inledningen är temat givet, svamp och veckans recept är en svamprisotto.
Svamprisotto
Det här behövs för 3-4 personer
500 gram färsk svamp skuren i mindre bitar
1 msk smör till stekning
1 liter svamp- eller grönsaksfond (9,75 dl vatten och 4 ½ msk koncentrerad fond)
1 finhackad liten gul lök eller två schalottenlökar
25 gram smör
3 dl arborio- eller avorioris
1 dl torrt vitt vin
25 gram smör
75 gram riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Salt och nymalen peppar
Topping
100 gram skivad smörstekt svamp att toppa med som på bilden
50 grav tunt hyvlad eller riven långlagrad hårdost, gärna Västerbotten
Färska örter
Flingsalt
Olivolja

Gör så här:
1. Fräs svampen stekpanna utan smör för att få ur all vätska, tillsätt sedan smör och fräs några minuter och ställ åt sidan.
2. Koka upp fonden.
3. Fräs löken i en kastrull eller stor stekpanna i smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset, låt det svettas tills riskornen är genomskinliga.
4. Häll över vinet låt det koka in, späd med fond under omrörning på svag värme tills nästan all vätska kokat in. Ta bort kastrullen/stekpannan från plattan eftersom riset efterkokar.
5. Tillsätt smör och ost. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Ställ tillbaka risotton på plattan och vänd ner resten av svampen.
7. Servering: Lägg risotton på tallrikar, toppa med den smörstekta skivade svampen, riven ost, färska örter, flingsalt och ringla över olivolja.

Vintips: I glaset har du Agricola Molino Barbera d’Alba Superiore 2018 (Nr 50645, pris 189,-). Lufta det gärna en till två timmar innan servering och avnjut det runt 17 grader i en stor kupa.

 

Erik Grödahl
Ambassdor