Provencalska tomater

Provencalska tomater
Att något så enkelt blir så gott är en gåta, t.o.m. en smaklös tomat smakar fantastiskt efter 30-45 minuter i ugnen tillsammans med lite salt, svartpeppar, ströbröd, olivolja och basilika.
Det här behövs till 4 personer som förrätt eller två personer som fredagsmys
8 tomater
8 basilikablad
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
Panko ströbröd
Olivolja
8 skivor ugnsgrillad eller stekt surdegsbröd (den late rostar och penslar med olivolja)
Bredbar getost eller färskost

1. Sätt ugnen på 225oC.
2. Halvera tomaterna och lägg dem på ett bakplåtspapper med snittytan uppåt.
3. Salta och peppra, strö över panko, toppa med ett basilikalad och avsluta med att ringla över olivolja.
4. Stek i ugnen 30-45 minuter och låt dem svalna, det går också utmärkt att servera tomaterna kalla.
5. Bred getost eller färskost på brödet och toppa med tomaten, svårare än så är det inte.

Dryckestips: Förläng sommaren och avnjut de provencalska tomaterna tillsammans med ett glas El Paisano de Tares 2020 (Nr 52337, pris 125,-) som du serverar 13-15 grader. Vinet är framställt av druvan Mencia och kommer från distriktet Bierzo i norra Spanien, Bierzo förknippas med kraftfulla viner med relativt hög alkoholhalt. Det här är raka motsatsen, ett vin med hög klunkabilitet.

Erik Grödahl
Ambassdor