Havsburgare och rosé

När jag skriver dessa rader är det högsommarvärme och det är klassiskt rosévinsväder. För egen del är det rosévinsväder året om, det är ett riktigt bra måltidsvin som med glimten i ögat kan beskrivas med orden ”funkar till allt och passar till inget”. Det finns en felaktig uppfattning att de bästa rosévinerna är ljusa, det är något vi kan ”tacka” charterturisterna för det var när de började stoppa isbitar i sin rosé i Provence i början av 1960-talet, som rosévinerna bleknade när isen smälte och vinproducenterna tog efter och började göra bleka roséviner. Tänk bara på alla svenska charterturister som har släpat med sig kaffe, knäckebröd och kaviar till Gran Canaria, som att det inte finns mat och kaffe där, så ta aldrig efter en charterturist oavsett vart den kommer ifrån, för det finns nog ingen grupp av människor som har förstört så mycket mat- och dryckeskultur runt om i världen. För utan turistande engelsmän hade det inte funnits ”Beans on toast” i Benidorm.
En maträtt, som jag gärna avnjuter till min rosé är havsburgare, ett recept jag hittade i Allt om Mat på 1990-talet. Den kan göras på både torsk och lax, den här gången har jag mixat.

Havsburgare med räksallad
Det här behövs till fyra personer:
250 gram torskrygg
250 gram lax
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör eller olivolja till stekning

Rårakor
300 gram potatis
1/2 tsk salt
Smör eller olivolja till stekning

Räksallad
500 gram räkor med skal
1 stor mango
2 paprikor 1 grön och en röd
1/2 dl grovhackad gräslök

Sås
1 äggula
1/2 msk pressad citron
1 krm cayennepeppar
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
1-2 dl kallpressad rapsolja
2 msk dill

Garnering
4 tsk röd tångrom.

Gör så här:
Sallad: Skala räkorna, ansa och skär paprikan i bitar, skala mangon och skär i bitar. Blanda med gräslök och ställ i kylen.
Vispa ihop äggula, citron, cayennepeppar, dijonsenap och salt. Vispa ner oljan droppvis till en majonnäs, avsluta med att blanda i dillen.
Rårakor: Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn. Pressa ut vätskan och blanda med salt. Forma och stek fyra tunna rårakor.
Havsburgare: Skär torsk och lax i 1/2 cm stora tärningar. Blanda med äggulor, salt och vitpeppar. Forma till fyra biffar och stek 2-3 minuter på varje sida.
Lägg burgaren på rårakan och toppa med tångrom och servera med räksallad och sås.
Smaklig måltid!

Dryckestips: Tavel Les Lauzeraies 2020 (Nr 2724, pris 129,-), en mörk rosé som tidigare fanns i de flesta butiker och som vid ett flertal tillfälle har utsetts till Systembolagets bästa rosévin av vinjournalisterna, numera måste det beställas till många butiker, men det tar bara 2-3 dagar. Beställa gärna några flaskor extra, för det här vinet kan sparas ett par år och utvecklas med välbehag. Serveringstemperatur 10-12 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor