Recept: Grillad lax med klyftpotatis och tomatsallad

Ingredienser: Hel lax, färsk timjan och rosmarin, färsk potatis, kvisttomater, citron, gul eller röd lök, vinäger, olivolja, salt och peppar.

  1. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör med klyftpotatis och tomatsallad.
  2. Klyftpotatis: sätt ugnen på 220 grader. Skrubba potatis och skär bort fula delar. Skär potatisen i klyftor. Skölj den i ett durkslag och torka den torr med lite hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast stekpanna eller form. Blanda med olja, salt och peppar. Stek potatisen i ca 25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Vänd ev. runt efter halva tiden.
  3. Förbered fisken: fjälla, rensa och skölj ur fisken. Torka fisken torr med lite hushållspapper och skär 4-5 sneda skåror i skinnet på fisken.
  4. Gnid in den med två msk olivolja, någon msk citron och lägg in grovhackad rosmarin och timjan i fisken.
  5. Kläm fast fisken i ett fiskhalster om du har det.
  6. Grilla fisken ca 5-15 minuter per sida – beroende på storlek. Pensla med olivolja blandad med citronsaft några gånger.
  7. Tomatsallad: skölj och skiva tomaterna. Skala och strimla lök. Blanda tomater och lök med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  8. Kontrollera så att fisken är genomstekt genom att skära ett snitt in mot benet förslagsvis vid huvudet och se så att fiskköttet är fast och genomstekt in vid ryggbenet.
  9. Ta ur fisken ur halstret och lägg upp fisken på ett fat.
  10. Strö över lite flingsalt, peppar, olivolja och citronsaft. Garnera ev. med färska örter.
  11. Servera den grillade hela fisken med önskade tillbehör ex. klyftpotatis, tomatsallad samt extra olivolja, salt, peppar och citronklyftor.

Vintips: Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 129kr.

 

Terrific Wines
Ambassdor