Tikka torsk

Torsken är ju som godast när den fiskas i månader med ”r” och där är vi nu.
Vi hade en diskussion hemma hur den skulle tillagas, jag håller med min fru till fullo att den färska torsken är så god i sig att det räcker att rimma den lätt och steka i smör, men inspirerad av ett recept jag såg för ett tag sedan så blev det Tikka torsk serverat i naan bröd med yoghurtdressing. En lättlagad vardagsmiddag som blir en festrätt med en fet Albariño i glaset.

Det här behövs för 2 personer
400 gram torskfilé
1/2 msk mald koriander
1 msk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
1 krm mald muskot
2 krm kardemumma
2 krm kanel
½ tsk spiskummin
1-2 krm kajennpeppar
3-4 msk neutral rapsolja

Yoghurtdressing
2 dl grekisk yoghurt
2 msk finhackad mynta
1 msk citronsaft
1 msk honung
Salt och svartpeppar

Naan bröd (kan bytas ut mot blad av romansallad)
Mangold eller spenat
Inlagd rödlök
Granatäppelkärnor
Mynta
Citronklyftor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180oC. Blanda kryddorna med rapsoljan.
2. Pensla torskfiléerna med marinaden och lägg dem i en eldfast form. Stek mitt i ugnen 10-15 minuter beroende på torskfiléernas tjocklek. Lägg in bröden de sista 3-4 minuterna.
3. Servera med yoghurtdressingen, inlagd rödlök och mangold/spenat, toppa med mynta och granatäpplekärnor.

Dryckestips: Det finns bara ett alternativ och det finns i beställningssortimentet, så ha tålamod. Attis Lias Finas Albariño  2020 (Nr 71667, pris 169,-), serveringstemperatur 10-12 grader.

Fyndtips: Jag skall avslutningsvis dela med mig av tips på två viner som vann stor uppskattning när vi hade vinmässan ”Vintrender on Tour” andra helgen i september. Clotilde Davenne som är främst känd för sin Crémant de Bourgogne har ett riktigt fynd i beställningssortimentet. Hennes Bourgogne Blanc 2016 (Nr 73214, pris 279,-) på magnum smakar som en mogen Chablis Premier Cru och då hade priset varit det tredubbla. Frankrikes vinregioner är ibland geografiskt indelade som Afrikas karta, vilket innebär att gränserna är dragna med linjal, vilket gör att de här druvorna har vuxit på ”fel” sida om gränsen för producenten, men rätt för oss konsumenter. Det här vinet kan du dricka idag, men klarar lätt ytterligare tio års väntan. Magnum är ju den perfekta flaska för två, när en inte dricker. Servera 12-14 grader och här blir det utmärkt med en smörstekt torskrygg och blomkålspuré på tallriken.

Mitt andra tips är en röd Bordeaux, en vintyp som ofta har ett alldeles för högt pris om vi ser pris i förhållande kvalitet, men det finns undantag och det är Château Bellevue Randée 2016 (Nr 71155, pris 115,-). Här får du ett riktigt bra vin till samma pris som du betalar för en chokladboll och en kopp kaffe på Arlanda, vad väljer du? Serveringstemperatur 17 grader, lufta gärna 2-3 timmar innan servering. Passar utmärkt till en mustig långkokt köttgryta.

Erik Grödahl
Ambassdor