Krämig pasta med räkor

Jag har ett kluvet förhållande till pasta. Jag älskar pastarätter p.g.a. pastans förmåga att suga upp smaker, myntets baksida är att det är lätt att äta för mycket, jag blir småtrött efteråt och sen skapar det ett sug som leder till att jag småäter… men det får jag leva med och löpa några kilometer extra nästa dag. Den här veckan delar jag med mig av ett enkelt vardagsrecept, som går fort att tillaga.
Krämig pasta med räkor
Det är behövs för två personer
300 gram skalade räkor
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl torrt vitt vin (samma som i glaset)
3 dl grädde
½ dl riven Västerbottensost + ett antal skivor hyvlad att toppa med
Basilika
½ – 1 tsk rökt paprikapulver
Salt och grovmalen svartpeppar
Pasta
Olivolja att ringla över
Olja att steka i

Gör så här:
1. Fräs vitlök, lök, paprika och röd chilipeppar i olja tills det blir mjukt, låt paprikapulvret fräsa med ett par minuter.
2. Häll över det vita vinet och låt det koka in.
3. Häll ner grädden och låt det puttra tills såsen tjocknat. Rör ner den finrivna Västerbottensosten och smaka av med salt och svartpeppar, avsluta med att rör ner räkorna.
4. Koka pastan al dente, häll av vattnet och blanda med såsen.
5. Toppa med basilika, hyvlad Västerbottensost och ringla över olivolja.

Vintips: Det blir ett bra vardagsvin, La Désirée Chardonnay 2019 (varunr 6321, pris 89,-), ett vin som finns på hyllan i de flesta Systembolagsbutiker. Vän av ordning tänker, kan ett vin för 89 kronor blir bra med tanke på alla kostnader för framställning, flaska, etikett, skruvkapsyl, frakt, importörens påslag, skatt, moms m.m. Ja ibland går det, i det här fallet handlar det om naturligt höga skördeuttag och lättviktsflaska. En lättviktsflaska väger 50 procent mindre än en vanlig glasflaska, vilket innebär att det går att transportera 50 % mer för samma kostnad. Eftersom transportkostnaden bakas in i priset blir Systembolagets procentuella påslag högre och det leder i sin tur till högre moms vilket i slutändan ger ett högre konsumentpris. En annan positiv effekt är att det blir mindre transporter, vilket leder till lägre utsläpp. La Désirée Chardonnay kommer från nedre Loire, ett område som förknippas med friska vita viner på druvan Melon de Bourgogne som får vila på jästfällningen (sur lie på franska) efter avslutad jäsning. Det här vinet har framställts på samma sätt och har vilat på jästfällningen i fyra månader vilket ger vinet en härlig fräschör. Servera runt 10 grader.

Erik Grödahl
Ambassdor