Bubbel för att fira kärleken

Det finns inget bättre sätt att sätta igång glädjehormonerna i kroppen än ett glas bubbel! Jag älskar olika sorters bubbel – de passar ju på olika sätt vid olika tillfällen. När 14 februari närmar sig och kärleken ska firas tycker jag det är på sin plats att fira ordentligt. Kanske en Champagne till frukosten, en Crémant de Bourgogne till lunchen och ett högklassigt bubbel från Spanien till middagen?

Champagnefrukost förstås

En god champagne har ofta en tydlig smak av frukost, som rostat bröd eller brioche. Det kommer från tiden som champagnen ligger på sin egen jästfällning och mognar. Servera din älskade en sprödrostad brödskiva, lite crème fraiche, löjrom och några varv med pepparkvarnen så har du satt nivån på hur resten av dagen kommer att arta sig.

Lax och rosa bubbel

När ni känner att det är läge att lämna sängen och inviga dagen i mer upprätt ställning kan det vara dags att äta något mer kraftfullt så varför inte ugnsbaka lite vildfångad lax med ett täcke av fetaost och crème fraiche och servera tillsammans med en varm sallad med sockerärtor. Till det passar en roséversion av Crémant de Bourgogne alldeles utmärkt. Ta t.ex Clotilde Davennes underbara rosa bubbel, som är gjord av den blå Pinot Noir-druvan, och med samma metod som Champagne, dvs med en andra jäsning på flaska som skapar de härliga bubblorna. Det har en friskhet och bärighet som matchar den feta och smakrika laxrätten jättefint.

Corpinnat med hummer

Med de här stunderna av uppladdning blir förväntningarna på kvällens måltid förstås desto större. Gramona Imperial håller för trycket. Det görs i nordöstra Spanien av en producent som tillsammans med några andra tidigare cavaproducenter brutit sig loss och skapat en egen ursprungsmärkning: Corpinnat. Ett sådant bubbel måste göras på ekologiska handplockade druvor och Gramona Imperial har legat på sin jästfällning inte mindre än 4 år! Det är en otrolig investering i tid och ger fina friska bubblor och en härligt krämig ton av brödighet. Vad ska man servera till det då? Ja, kanske låta alla hjärtans dag avslutas i all enkelhet med färsk hummer och några kammusslor.

Mer kärlek än så kan väl ingen begära? Ha en underbar helg!

Klicka här om du vill överraska din älskade med en digital bubbelprovning! 

 

Camilla Wahlman
Ambassdor