In vino-fynd till Muga Reserva!

Tidningen Munskänken heter numer In vino. I det första numret av denna uppgraderade version av Munskänkarnas medlemstidning utdelas ett fåtal “Fynd-stämplar”. En av dessa går till Muga Reserva 2017, nr 73711, 195kr. “Mullrande, dov doft av mogna björnbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad, ek, vanilj och ett uns dill. Balanserad, rund, fruktig smak med integrerad …

Läs Vidare

Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås

Det här var en mycket uppskattad rätt som jag ofta avslutade mina italienska provningar med i början av min vinprovningskarriär i början av 2000-talet, sen har den fått “samla damm”, men nu är det dags för comeback. Svamp-och citronfyllda pastarullar med gräddig tomatsås Det här behövs till 4 personer 100 gr skogschampinjoner + 100 gr …

Läs Vidare

Årets mousserande!

När föreningen Munskänkarnas medlemmar röstade fram “årets viner” vann Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr. Vi förstår varför. Här har vi ett oerhört snyggt och elegant bubbel, som står den berömda kusinen champagne så nära en crémant överhuvudtaget kan göra. Samma druvor (chardonnay och pinot noir), samma tillverkningsmetod (traditionell metod eller, som det …

Läs Vidare

Caesarmacka & Bardolino!

I Allt om Vin 2022-03 tipsar tidningen med hjälp av Cecilia Lundin om “Mackor deluxe” och till dessa lyxmackor hjälper Andreas Grube läsarna hitta rätt i världens väldiga vinutbud. Här nedan ser Du Cecilia Lundins recept på “Levaincaesar med basilika”. Vintipset från Andreas Grube? La CVorte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340, 95kr.    

Läs Vidare

Sekten är bäst!

När det tyska magasinet Focus nyligen rankade Tysklands torra sekt-viner, hamnade Marie Menger-Krugs Motzenbäcker Kalkstein Riesling Brut i topp. Noterbart är att vinnaren kostar mindre än hälften av såväl vinet som kom tvåa som det som kom trea. Fynd-bubbel är bara förnamnet, och nu hittar Du Motzenbäcker Kalkstein Riesling Brut, nr 55257, 189kr, i beställningssortimentet! …

Läs Vidare

Ack, nu är det middag (Topelius-Terrific)

Ack nu är det middag (fritt efter Z Topelius  – Ack, nu är det vinter)   Ack, nu är det middag och flaskan vårt behag i goda vänners lag, går bra, går bra! Och korkarna poppa och kockarna soppa i köket moppa, hurra, hurra!   Nu remma vi hemma vår flaska nu klämma och möte …

Läs Vidare

Bourgognetajm!

Två fina, vita bourgogner till överkomligt pris: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, nr 5562, 129kr. Bourgogne Hautes Côtes de Nuits, nr 73306, 199kr.

Läs Vidare

Det som göms i snö…

Laetitia Estate Pinot Noir 1029, nr 2192, 179kr. “Stor, fruktig och nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, nougat, örter, skogshallon och kanel. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött, lättare rätter av lammkött, risotto på bred front, fågel, matiga sallader, raclette och fondue.”  

Läs Vidare

Årets rosé!

Än är det vinter, än det vår, och det är långt till sommaren. Nu spelar inte det så stor roll för “Årets rosé”*, Les Lauzeraies Tavel 2020, nr 2724, 139kr. Det här är ett rosévin som går bäst till en matbit och som fungerar året runt. Lite mer färg och betydligt mer smak än de …

Läs Vidare

Mumsig Pinot från USA!

Om vinerna gjorda på druvan pinot noir i Bourgogne är kända för sin intagande elegans och, när allt blir rätt, perfekta balans och djupa komplexitet, är kusinerna från andra sidan Atlanten mer kända för sin rättframma frukt och oemotståndliga charm. Just ett sådant vin är Laetitia Estate Pinot Noir, nr 2191, 179kr: Oemotståndligt charmigt och …

Läs Vidare

Nyheter från hjärtat av Loire

Vi har nyligen släppt (äntligen!) lite nya viner från Château Soucherie i hjärtat av Loiredalen: Blanc Ivoire 2019, nr 54222, 159 kr Chaume 1er Cru 2015, nr 54223, 249 kr Clos des Perrières 2018, nr 54201, 269 kr

Läs Vidare

La Loma bästa röda riojan!

Tim Atkin Rioja Report har blivit något av en bibel för Rioja-älskarna. I den senaste upplagan, som precis publicerats, utser Tim Atkin MW årgången 2019 Miguel Merinos La Loma till områdets bästa rödvin. Dessutom utses de båda gårdsvinerna La Ínsula (garnacha)och Quinta Cruz (mazuelo) till “Wine of the Year”. I Sverige finns för närvarande följande …

Läs Vidare

Bekant & nytt från Marie Menger-Krug

Marie Menger-Krug är en synnerligen begåvad och mångsidig vinmakare. Trots sin i sammanhanget ringa ålder är hon sedan många år framgångsrik vinmakare på familjen Menger-Krugs båda gårdar: Krug’scher Hof i Rheinhessen och Motzenbäcker i Pfalz. Sedan tidigare är många bekanta med hennes fina Krug’scher Hof Pinot Noir, nr 22388, 140kr (“vinet med den blå etiketten”) …

Läs Vidare

Smörstekt lättrimmad skrei med potatispuré, gröna ärtor, stekt bacon, skirat smör och riven pepparrot

I slutet av januari anlände årets första leverans av skrei från Frisk Fisk. Det är en högtidsstund och det angenäma problem vi stod inför var, hur skall vi tillaga den? Vad det gäller vår snart 12-åriga dotter så var det inga problem, den finsmakaren skall ha rödvinssås, potatispuré och gröna ärtor. Vi avnjöt den nästan …

Läs Vidare

Spaghetti Vongole & vin därtill

Spaghetti Vongole – vad vill vi ha till de’? Jo, La Désirée! La Désirée Chardonnay 2020, nr 6321, 89kr. “Fruktig, ungdomlig doft och smak med inslag av päron, honungsmelon, gröna äpplen, örter, mimosablommor och citrus. Rent och välgjort från trakterna av Loire-flodens utlopp i Atlanten.”  

Läs Vidare

Bardolino hyllad – igen!

Lovorden fortsätter hagla över La Corte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340, 95kr. Nu senast är det Alf Tumble som i dagens Nyheter ger den ljusa och bäriga lättviktaren från Gardasjöns stränder full pott. “Fjäderlätt och energisk i egen parfymerad stil…”

Läs Vidare

Ost & vin

Clotilde Davennes Bourgogne Blanc 2020, nr 5562, 129kr, är ett riktigt bra ostvin. Någon kanske förvånas över att ett vitt vin kan vara ett så bra till ost. Svaret är att det är en missuppfattning att rött är så mycket bättre. Sanningen är snarare att såväl vitt som rött, och portvin med mera för den …

Läs Vidare

Vinets Dag!

Den 22:a januari firar vi Vinets Dag! Här ett par tips till Er som vill vara med. Vitt Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020, nr 5562, 129kr. “Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, citrus, ananas, mineral och örter. Till skaldjur, fisk och (get)ost.” Bourgogne Hautes Côtes de Nuits (Domaine Guyon) 2018, nr 73306, …

Läs Vidare

Skaldjurspasta

Jag inleder januari med lyxkänsla för en liten peng både på tallrik och i glas. De som lyxar till det byter ut crabsticks mot hummer eller kungskrabba, men som i många rätter med mycket smak blir hummern/kungskrabban mer konsistens än smak. Det här behövs till 4 personer Ingredienser: 400 gram crabsticks skuren i mindre bitar …

Läs Vidare

Januari-värme!

Värmer i januarimörkret: Les Sorts Seleccio 2019, nr 70217, 119kr. “Kryddig, nyanserad doft och smak med viss fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svartpeppar, plommon, ceder, choklad, skogshallon, kanel, örter och vanilj. Till söndagssteken, tacosen och köttbiten i största allmänhet.”

Läs Vidare

Byt Ditt defekta vin

Du vet väl att Du kan byta ut en defekt flaska på Systembolaget. Ta med Dig flaskan (med minst en tredjedel av innehållet kvar) och kvittot till butiken så hjälper personalen Dig att byta flaskan.

Läs Vidare

Januari – bardolinomånaden

Januari. Vi slickar såren efter decembers utsvävningar och vi serverar gärna bardolino till pizzorna, pastorna och pajerna. La Corte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340, 95kr. “Lätt och ljust rödvin som med fördel avnjutes kylt, fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, jordgubbar och lingon och ett uns örter.”

Läs Vidare

GOTT NYTT ÅR!

Gott Nytt År önskar vi på Terrific Wines!

Läs Vidare

Mellandagsvintips!

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020, nr 5562, 129kr. “Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, citrus, ananas, mineral och örter. Till skaldjur, fisk och (get)ost.” Les Sorts Seleccio 2019, nr 70217, 119kr. “Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svartpeppar, plommon, ceder, skogshallon, örter och vanilj. Till tacos, grillat, söndagssteken eller …

Läs Vidare