Domaine La Millière

”Mitt mellan Châteauneuf-du-Pape (byn) och Orange ligger Domaine La Millière, inbäddad i en grönska dominerad av järnek, tallar och doftande snår (garrigue). Här blåser mistralen som hårdast och här är den provencalska solen som mest obarmhärtig när sommaren står som högst. Marken, stenig och svårpenetrerad för vinrankans rötter, är karg och här lever människan sida vid sida med naturens fauna.” (Ja, Domaine La Millière är ekologiskt certifierad och känslan för naturen uttalad.)

År 1940 köpte Fernand Arnaud gården Domaine La Millière. Fernands far och farfar hade båda odlat vin, men kanske var Milliére lika mycket en bondgård som vingård, då 1940. Här odlades inte bara vin utan också körsbär, äpplen och andra bär och frukter. Som på så många andra gårdar vid den här tiden. En polykultur som många börjar gå tillbaka till idag. Hursomhelst så kom Fernands son, Aimé, att bli besatt av vindelen av verksamheten och på den vägen är det. Efter Aimé kom Michel och efter Michel kom Vincent och där är vi idag.

Gården omfattar 26 hektar. Av dessa är 14 klassade AOP Châteauneuf-du-Pape. På den resterande marken görs Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och VdP de Vaucluse. De äldsta rankorna (grenache) planterades redan mellan 1891 och 1920. Vid sidan om grenache odlas här 50 år gammal syrah, mourvèdre, cinsault, counoise, grenache blanc, bourbolenc och roussanne. De tre sistnämnda ingår i gårdens vita Châteauneuf-du-Pape.  Gårdens toppvin, La Bessade görs i liten volym och är ett vin som varje sann Châteauneuf-du-Pape-freak måste ha provat åtminstone en gång i livet.