Domaine Rabiega

Den provencalska gården Domaine Rabiega har en särskild anknutning både till Sverige och Terrific Wines. Åren 1986-2006 ägdes gården av det dåvarnade import,-distributions- och produktionsmonopolet Vin&Sprit AB, som också tillverkade Absolut Vodka. Mellan 1988 och 2006 leddes verksamheten av vår medarbetare Lars Torstenson, och det med stor framgång, bland annat utsågs Lars av GaultMillau till “Vigneron de l’année” och Rabiegas viner fick massor av utmärkelser i Frankrike och på andra håll. Sedan juli 2020 är gården åter i svensk äga och Lars är tillbaka, nu som konsulterande chefsvinmakare. Klart vi är glada över att ha fått förtroendet att importera Domaine Rabiegas viner till Sverige!

Domaine Rabiega omfattar cirka tio hektar ordlingar. Den dominerande druvan är syrah och produktionen är inriktad på rött vin me prestigevinet Clos Dière på toppen av kvalitetspyramiden. Sedan 2020 görs två versioner av Clos Dière: Clos Dière “L’oeuf” och Clos Dière “La barrique”. Båda är gjorda på syrah men, som namnen, antyder, lagrade på olika sätt, antingen på betongägg eller ekfat. Medan de här vinerna är lagringsviner är “andravinet” Domaine Rabiega gjort för att kunna drickas lite tidigare.

Mycket uppmärksammat och redan lätt mytomspunnet är gårdens rosévin, r Rabiega rosé, som bara görs i en upplaga om 500 flaskor. Det ingår i kategorin UPR (ultra premium rosé) och konkurrerar med de andra rosévinerna där.