Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari

För Toskana i tiden!

I Italien finns en och annan familj som gjort vin sedan urminnes tider. En av dessa är familjen Folonari. Idag sliter man på den åttonde generationen och sedan alldeles nyss, eller mer precist år 2000, arbetar familjen Giovanni Folonari uteslutande med kvalitetsinriktade gårdar i Toskana – tidigare projekt som innefattade mer volyminriktade produkter finns numer bara som historia i familjens annaler.

Egentligen är det omöjligt att sammanfatta den här producenten i några enkla rader, men vi ska ändå försöka. Ambrogio e Giovanni Folonari, som företaget numer heter, äger flera gårdar i Toskana och har ett brett utbud av kvalitetsviner. Viner som förenas i ett disciplinerat och otvetydigt italiensk vinmakeri. Vinerna är genomgående snygga, eleganta, rena och väl avvägda så att druvans naturliga frukt och aromer aldrig kommer bort, inte ens då det handlar om längre tids ekfatslagring, vilket det som bekant kan göra i områden som Brunello di Montalcino, där regelverket kräver långt tid på fat.

Vi gillar och rekommenderar det mesta som kommer från Ambrogio e Giovanni Folonari men vill särskilt nämna deras fantastiska Brunello di Montalcino från Tenuta La Fuga och supervinet Cabreo Il Borgo från Tenute del Cabreo. Vid sidan om dessa hittar du bland annat härliga viner som deras Chianti Classico från Tenuta di Nozzole och deras klassiska Nobile di Montepulciano från Torcalvano Gracciano. Vi är mycket stolta över att få representera Abrogio e Giovanni Folonari och deras imponerande viner i Sverige.