Viña Vik

Bara det bästa är gott nog

När norrmannen Alexander Vik gav sig in i vinbranschen var det för att göra Sydamerikas bästa vin. Det tog honom två år med start 2004 att hitta rätt plats för sitt ambitiösa projekt. Och därefter har han lagt ner mycket tid på att göra allt för att optimera odlingen. Till sin hjälp har han bland annat haft Patrick Valette, tidigare vinmakare på Château Pavie i Bordeaux, och denne har också fortsättningsvis spelat en avgörande roll för projektets enorma framgångar.

Viña Vik är idag ett fantastiskt ställe med 500 hektar vingård, lyxhotell, fin-restaurang, egen liten sjö och skog och allt drivet utifrån en holistisk filosofi. Vinerna har vid det här laget topp-noterats över snart sagt hela världen. Avseende vin-verksamheten är Vina Vik ett stycke Bordeaux i Cachapoal-dalen, ett par timmar syd om Santiago. Både vinodlingen och vinifiering påminner om hur saker och ting sköts på Premier Cru-gårdarna i Bordeaux.

Här hittar vi cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, carmenere och syrah, odlade vid hög densitet (7000 – 10 000 stockar/hektar). Druvor som macereras under lång tid och lagras 18-24 månader på franska ekfat innan de buteljeras. Platsen Millahue, där den gigantiska gården ligger, lär betyda ”plats med guld”. Med tanke på Vina Viks framgångar ligger det något i det.