Viña Perez Cruz

Säga vad man vill men chilenska viner är fortfarande generellt sett oerhört prisvärda, kommersiella och fantastiskt likriktade. Svarta vinbär i kubik oavsett om det är Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot eller för den delen Syrah.

Det var därför en ren fröjd att efter ett antal dagars harvande i svartvinbärslandet sticka näsan i glaset och dofta på Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva. Här fanns helt plötsligt komplexitet, personlighet och till och med en gnutta terrior från Maipo Alto. Det lovade gott och det blev inte sämre när vi provade igenom resterande vinerna i Vina Perez Cruz sortiment. Det var bara att kapitulera och inse att när chilenarna vill så blir det fantastiskt bra!

För Viña Perez Cruz del startade allt i mitten av 1900-talet då den chilenske affärsmannen Pablo Pérez Zañartu köpte egendomen Liguai de Huelquén i regionen Maipo Alto. Syftet var att odla jordbruksprodukter i samklang med och respekt för naturen. I början av 1990-talet lades grunden till vintillverkningen då vingårdar planterades på sluttningarna och vid sidan om dess anlades även ett modernt och högteknologiskt vineri. Målsättningen var att producera förstklassiga chilenska viner med tydlig identitet och karaketeristika från såväl druva som ursprung. Självklart fortsatt i samklang med naturen. Något som vi i alla fall kan skriva under på att man definitivt lyckats med…