Artikelnr: 70599 Added: 2024 / 03 / 07

Maison Renard Lirac Côtes du Rhône Cru

Det finns ett flertal ”cru” i Côtes du Rhône eller, som vi ofta säger, Rhône-dalen. Just nordväst om den gamla påvestaden Avignon hittar vi ett av områdets åtminstone internationellt mindre kända cru, Lirac.
Området, som är ett av Côtes du Rhônes sydligaste, bjuder på kraftfulla rödviner med rejäl struktur och smakrikedom samtidigt som de är eleganta och friska.

Typ

Rött vin

Producent

Maison Renard

Land

Frankrike

Ursprung

Lirac

Druva

Grenache (50%)
Syrah (30%)
Carignan (10%)
Mourvèdre (10%)

Årgång

2022

Passar till

Nötkött, Svamp, Vilt

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

14

%

Antal per kolli

12

flaskor

Sockerhalt

1,5 g/l

g/l

 

135 kr  

Karaktär

Ett kraftigt rödvin med rejäl struktur och smakrikedom som samtidigt är elegant och friskt. Maison Renard vill återspegla ursprung kombinerat med lite mer modernt vinmakeri. Detta innebär lite mer frukt och rondör än vad traditionen bjuder och, inte minst, råkoll på renhet och balans.

Passar till

Utmärkt till coq au vin eller kanske en krämig svamppasta.

Vinifikation

Durovorna har odlats vid ett skördeuttag på 40 hl/ha efter principerna för Vignerons engagées (hållbar certifiering). Fem veckors skalkontakt med få överpumpningar, under vilka den alkoholiska jäsningen tog plats (ca 14 dagar). Lagrat åtta till tio månader på använda franska ekfat. Naturlig klarning och endast lätt filtrerat (en naturlig fällning kan därför uppstå i flaskan).