Artikelnr: 93369 Added: 2024 / 01 / 19

Monte Bluna Tinta Miúda

Monte Bluna Tinta Miúda är ett sällsynt och samtidigt enkelt rött vin.
Sällsynt på grund av den nästan utdöda inhemska druvsort som namngivit vinet och den perfekta terroir som det härstammar från, platsen där denna druvsort en gång kom till.
Enkelt eftersom det medfödda är enkelt när det utsätts för minimala, balanserade och alltid genomtänkta ingrepp, med respekt för producentens ordspråk “från våra förfäders land, det bästa vinet, i naturens takt.”

Typ

Rött vin

Producent

Monte Bluna

Land

Portugal

Ursprung

Lissabon

Druva

Tinta Miúda (100%)

Årgång

2020

Passar till

Fågel, Fisk, Grillad fisk, Grönsaker, Kyckling, Ljust kött, Tapas

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

11,5

%

Antal per kolli

6

flaskor

 

259 kr  

Karaktär

Vinet har en livligt lila färg och sticker ut med sin elegans och karaktär från början till slut.
Doften är fängslande och charmig med toner av vilda bär, viol, kakao och jordiga aromer. Med lite luft utvecklas behagliga balsamicotoner som balanseras mot en kalkig mineralitet. Detta är ett seriöst vin med stor klunkabilitet som gärna dricks lite svalt.

Passar till

Smörstekt piggvar, charkuterier eller grillad kyckling. Eller lätt kylt i bersån i goda vänners lag.

Vinifikation

Druvorna skördas med omsorg för hand, noggrant utvalda i små 20-kiloslådor. I källaren, efter ytterligare en manuell kvalitativ sortering, avstjälkas druvorna helt och krossas försiktigt. En kort förjäsningsmaceration äger rum i rostfria ståltankar vid en kontrollerad temperatur på 20°C. Under denna period utförs pump-overs med varierande varaktighet och intervall.
Den malolaktiska jäsningen sker på använda franska ekfat är vinet får mogna i 9 månader. Sedan genomgår vinet ytterligare 12 månaders mognad på rostfria ståltankar för sensorisk förfining och ökad komplexitet.
För att bevara sin kvalitet buteljeras vinet utan behandling, vilket möjliggör naturlig bildning av sediment.