Parmesan- och vitlöksfylld lammstek med rödvinssky och potatisgratäng

Parmesan, vitlök och persilja går alla som hand i handske till lamm, och här tar vi helt enkelt och blandar samman de tre, varefter vi fyller lammsteken med blandningen. Tillsammans med en klassisk potatisgratäng och rödvinsky blir det en mustig och smakrik middagsrätt som passar för mörka höstkvällar eller kalla vinterdagar. Om man vill ha en något snabbare variant går det att utesluta rödvinsskyn då potatisgratängen i sig bidrar med sin krämighet. Tänk på att både gratäng och stek behöver tid i ugnen så förslagsvis görs potatisgratängen i förväg och när sedan lammsteken är färdig i ugnen sätter man in gratängen på eftervärmen så den blir varm lagom till serveringen.

$img['alt']

Ingredienser

Lammstek

1 kg lammstek utan ben

3 vitlöksklyftor

100 gr parmesan

1,5-2 dl finhackad baldpersilja

0,5 dl god olivolja

Rödvinssky

50 gr puts från lammsteken

1 hackad schalottenlök

4 dl rött vin

1,5 msk koncentrerad kalvfond

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

Potatisgratäng

8 st potatisar (beroende på storlek)

1 gul lök

3 dl grädde

2 dl mjölk

2 st vitlöksklyftor

1 tsk smör

Salt och peppar efter smak

Tillvägagångssätt

Lammstek

  1. Sätt ugnen på 125 grader
  2. Putsa lammsteken utanpå och om den är hel så ”öppna” den genom att snitta upp steken det ställe där steken hänger ihop som minst. Putsa bort eventuella synliga senor på insidan. (spara putset för att använda i såsen)
  3. Finhacka vitlöken, riv parmesanen och blanda sedan samman alltsammans i en skål. Häll på olivolja och rör runt och smaka av med salt och peppar
  4. Fyll steken genom att lägga en sträng av röran och sedan rulla ett halvt varv, lägg därefter ytterligare en sträng och rulla sedan ihop steken och bind upp med steksnöre
  5. Salta och peppra på utsidan och stek i smör och olivolja så att steken får färg runt om
  6. Sätt in steken i ugnen och stek till 58 grader (ca 35 min)
  7. Låt vila i 15-20 min innan steken skivas upp

Rödvinssky

  1. Fräs puts och schalottenlök i smör
  2. Häll på vin och kalvfond och koka upp
  3. Krossa vitlöksklyftorna och lägg ner i kastrullen, låt sedan koka ner till hälften
  4. Sila av såsen och häll sedan tillbaka i kastrullen
  5. Smaka av med salt och peppar, ev lite mer fond, och en klick smör. Vid behov red med maizena innan du lägger i smöret

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnssäker form
  2. Skala och skiva potatisen tunt
  3. Skala och hacka lök och vitlök
  4. Blanda grädde, salt och peppar i en skål
  5. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen
  6. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så att kryddorna kommer med
  7. Fördela resten av potatisen över och häll på resten av grädden
  8. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min