Montez Champalimaud

Oh, ett besvärligt namn att komma ihåg, men väl värt att lägga på minnet, för det här är en av Portugals inte bara äldsta utan också bästa vinproducenter. Ska man vara petit daterar sig namnet till 1300-talet. Det var då familjen kom till Quinta do Cotto, som ännu idag är juvelen i familjens vingårds-krona.

Den 70 hektar stora Quinta do Cotto är numer mest känd för sina fina rödviner, som sedan länge räknas till Portugals bästa. Fram till phylloxerans härjningar var egendomen inriktad på produktion av druvor för portvinstillverkning. När verksamheten omstrukturerades på 1930-talet kom fokus istället att bli i första hand röda men också vita viner från Douro. Och när Miguel Champalimaud tog över gården 1976 skedde nästa stora omställning. Ledorden var traditionella druvor-moderna metoder.

Idag är det Miguel Champalimauds son, Miguel Champalimaud (eller Miguel Mendia Montez Champalimaud), som leder verksamheten och sedan 2020 görs vinerna under överinseende av João Grave, en av Portugals många unga, duktiga vinmakare som arbetat utomlands några år för att säkert få med sig senaste nytt in i sitt eget hantverk. Med det sagt kan vi konstatera att ledorden, som tur är, fortsatt är de samma på Quinta do Cotto: Trafitonella druvor-moderna metoder. Kort sagt hittar vi här välgjorda viner som tveklöst är “portugisiska” och rent av typiska för Douro, samtidigt som de är det i en framåtlutad (och klassisk!) stil.

Vid sidan om Quinta do Cotto gör familjen minst sagt läskande och stilrena vitviner från Vinho Verde. Druvorna är avesso och loureiro och namnet på gården, och vinerna, är Paço de Teixeiro.