Artikelnr: 51929 Added: 2023 / 05 / 11

Clotilde Davenne Bourgogne Aligoté

Det är ett sant nöje och en glädje att äntligen få lansera ett nytt vin från Clotilde Davenne i Sverige. Faktum är att vi under flera år försökt få Clotilde att avsätta en större volym aligoté för den svenska marknaden. Äntligen har vi lyckats.

Clotilde Davenne är i Sverige kanske mest känd för sitt mousserande vin Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne. Men hon är inte bara fena på bubblande viner. Hon inledde sin karriär med att skapa så bra stilla vitviner i området Chablis att hon blev känd som Drottningen av Chablis. I Sverige har både Clotilde och hennes viner hyllats mångfalt. Så sent som i december 2022 fick hon Allt om Mats prestigefyllda Gyllene Glaset och Allt om Vin utsåg Clotilde Davenne till ”Årets producent”. Tunga meriter.

Typ

Vitt vin

Producent

Clotilde Davenne

Land

Frankrike

Ursprung

Bourgogne

Druva

Aligoté (100%)

Årgång

2022

Passar till

Fågel, Fisk, Grillad fisk, Sallad, Skaldjur

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

12

%

Antal per kolli

12

flaskor

Sockerhalt

0,8

g/l

 

99 kr  

Karaktär

Livlig näsa med aromer av vita blommor, grön frukt och stenfrukt såsom persika. Hög mineralitet och syra ackompanjeras av en fruktig kropp och härlig rundör. Ett elegant och välbalanserat vin trots sin ringa ålder.

Passar till

Clotilde Davenne Aligoté 2022 är trots sin ungdom ett relativt öppet vin, som går utmärkt att dricka nu. Gärna till rätter med fisk och skaldjur, sallader, ljust kött som kyckling eller kanske bara som aperitif. Den som föredrar att lagra vinet att par år kan med fördel göra det.

Vinifikation

Druvorna till vinet kommer från sluttningarna i Saint-Bris-le-Vineux som är en av byarna i Yonne. Här är jordmånen lerig och rik på kalksten.

Efter skörd vid optimal mognad avstjälkas druvorna och pressas pneumatiskt, för att sedan jäsa på rostfri ståltank. Vinet filtreras och klaras innan buteljering för att behålla renhet och fräschör, och det får vila i åtta månader innan det hamnar på matbordet.