Artikelnr: 96135 Added: 2016 / 08 / 24

Mullineux White

FINNS I SMÅPARTIER

Mullineux White är en häftig blandning av chenin Blanc, clairette blanche och viognier som närmast för tankarna till en vit Côte-du-Rhône. Dessutom är det oemotståndligt gott. Från hyllade Andrea och Chris Mullineux i Swartland.

Typ

Vitt vin

Producent

Mullineux Family Wines

Land

Sydafrika

Ursprung

Swartland

Druva

Chenin Blanc (74%)
Clairette (8%)
Viognier (7%)
Grenache Blanc (6%)
Macabeo (2%)
Semillon Gris (2%)
Verdelho (1%)

Årgång

2019

Passar till

Fisk, Kalv, Kyckling

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

14

%

 

199 kr  

Karaktär

Stor, generös och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, jasmin och örter.

Passar till

Väldigt användbart matvin. Passar till grillade eller stekta rätter på fisk, kyckling eller kalv men är också vansinnigt gott bara som ett glas för sig själv.

Vinifikation

Druvorna kommer från fem olika vingårdar runt om i Swartland. En av dessa är en 33 år gammal vingård med chenin blanc vid Riebeek Kasteel Mountain, två är planterade med 40-åriga bushwines av chenin och clairette och en med 12-årig viognier. Druvorna skördades för hand mellan 27 januari och 13 februari och varje vingård vinifieras för sig. För cheinin blanc och clairette pressas de hela klasarna och musten får därefter vila över natten. Därefter jäser vinet på ekfat med naturlig jäst. Jäsningen pågår upp till 6 veckor. Vinet lagras därefter på fat i 11 månader i använda franska ekfat (2 och 3 åriga) innan vinet blandas och buteljeras.

Mullineux tog hem titeln “Winery of the Year” i Platter 2014.

  • Mullineux har varit med förr på DinVinguide och den kommer säkert dyka upp igen. (...) En balanserad och stilig blend på chenin blanc, clairette blanche och viognier där chenin utgör merparten av vinet. (...) Mullineux White är den fina fathanteringen, komplexiteten, de kryddiga tonerna och smaken och doften av vita blommor, te och jasmin."

    Dinvinguide.se 12 januari 2015