Ceviche à la Terrific

Den peruanska nationalrätten ceviche är lika festlig som enkel att göra och den kan varieras i oändlighet. Här har vi valt att göra en tämligen klassisk variant där färsk fisk möter limejuice, chili, salladslök och koriander i en frisk och fräsch komposition. Testa gärna att addera avokado, mango eller sparris eller byt ut fisken mot räkor eller bläckfisk… ja ni förstår att möjligheterna är oändliga.

$img['alt']

Ingredienser

300 gr färsk tonfisk (hällefrundra, gös, torsk eller pilgrimsmussla går också finfint)

1 röd chili

2 små salladslökar

1/2 rödlök

2-3 lime beroende på storlek

Salt och peppar

1 nypa strösocker

1,5 msk olivolja

1 halv kruka koriander

Tillvägagångssätt

  1. Tärna fisken i drygt centimeterstora kuber
  2. Skiva salladslöken tunt, dela rödlöken i ”båtar” och hacka chilin fint
  3. Dela och pressa limen
  4. Lägg allt i en skål eller bunke
  5. Dela och pressa limesaften och häll över de andra ingredienserna och häll därefter olivoljan och vänd runt. Ställ in i kylen
  6. Låt fisken marinera tills den blivit vitaktig utanpå (ca 30 min), inte för länge för då blir den tråkig och tappar sin fina konsistens
  7. Ta ut bunken, smaka av med lite socker (om ni har väldigt syrliga limefrukter), hacka koriander och blanda ner precis innan servering
  8. Servera i (cocktail)glas som förrätt eller på en sked som tilltugg till fördrinken