Artikelnr: 6321 Added: 2019 / 06 / 05

La Désirée Chardonnay

Cuvée La Désirée är något så ovanligt som ett chardonnay-vin från Loire-flodens delta. Ett område som domineras av druvan melon de bourgogne och de friska Muscadet-vinerna. Den som får för sig att resa uppför Loire-floden upptäcker att där är det chenin blanc och sauvignon blanc som gäller på den vita sidan. Så varför inte chardonnay här ute i Pays Nantais, mitt i Muscadet-land?

La Désirée är i grunden gjort som ett muscadet – fast med en annan druva. Det innebär att fräschör och friskhet står i centrum, en friskhet som rundas av på ett elegant vis av den långa tiden vinet lagrats “sur lie”, på jästfällningen, enligt områdets tradition (i det här fallet över fyra månader).

 

 

Typ

Vitt vin

Producent

Les Frères Couillaud

Land

Frankrike

Ursprung

Loire

Druva

Chardonnay (100%)

Årgång

2021

Passar till

Aperitif, Fisk, Rå fisk

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

12,5

%

Antal per kolli

12

flaskor

 

105 kr  

Karaktär

Frisk och fruktig med inslag av päron, honungsmelon, örter och mineral.

Den som först planterade chardonnay i området var Bernhard Couillaud (far till Amelie Couillaud, som idag äger och driver verksamheten med sin man Vincent). Han hade, i likhet med de flesta, svårt att sälja sin muscadet på 1980-talet. När han såg att den snabbt växande amerikanske marknaden skrek efter chardonnay, bestämde han sig för att plantera druvan. Hans importör i USA var tveksam, men efter framgångsrika blindprovningar ändrade han sig och bad istället Bernhard Couillaud att göra mer chardonnay. Och på den vägen är det. Idag är 40 av familjens drygt 100 hektar planterade med druvan och chardonnay-vinerna från Frères Couillaud säljs på en rad marknader. USA, Brasilien, Kanada, Nya Kaledonien, Holland, Island, Belgien…och nu, äntligen, Sverige. 

Men gör då Frères Couillaud – idag drivs företaget av Amelie och hennes man Vincent – bara chardonnay? Nej, i första hand tillverkar de muscadet av olika slag. Generiska, cru (Vallet), med svavel, utan svavel, med enormt lång tid på jästen, med kortare tid på jästen…. Dessutom för de en serie med viner gjorda på för området än mer udda druvor än chardonnay eller vad sägs om petit manseng, viognier och sauvignon gris? För att nämna några.

Fotnot: Kvinnonamnet Desirée eller Désirée eller Desiree kommer från latinets desirata, “den önskade”. Det finns faktiskt också en manlig form, måhända mindre vanlig i Sverige, Désiré. De mest kända Desiréeorna i Sverige är förmodligen Bernadotte-drottningen Desirée Clary (gift med Jean Baptiste Bernadotte alias Karl XIV Johan) och den nuvarande kungens syster prinsessan Désirée. Idag finns det ungefär 5600 Desirée. Och nu, den andra september, utökas skaran med “La Désirée Chardonnay”.