Artikelnr: Added: 2023 / 05 / 11

Les Sorts Serra Catalana

En högkvalitativ bag-in-box från ”Les Sorts”. För dig som vanligtvis inte köper box.

Serra Catalana är ett syskon till populära Les Sorts. Vinet jäser och lagras i samma källare som Les Sorts och druvorna växer i samma bergsområde, några mil väster om Tarragona och medelhavskusten.
Druvmixen är grenache, carignan och merlot. Medan de två första druvorna knappast överraskar någon, det handlar ju om områdets två stora, kanske merlot får en och annan att höja på ögonbrynen. Vad gör merlot i de här trakterna? Svaret är att det planterades mycket merlot på den gamla goda tiden då den stora amerikanska marknaden skrek efter druvan. Kort sagt var USA omättligt på merlot.
Men så kom den där filmen Sideways. Filmen där pinot noir hyllas och merlot dissas. Druvan hade blivit ett offer för sin egen popularitet, och försäljningen föll i rask takt. Som en konsekvens stod plötsligt odlarna i Serra Catalana, bergen ovanför Tarragona, med en massa osäljbart vin. Nåväl, den enes död, den andres bröd. Det här överskottet på förstklassig merlot förklarar det resonabla priset för boxen Serra Catalana (Les Sorts). Utan filmen Sideways ingen Serra Catalana till fyndpris.

Majoriteten av druvorna som ingår i Serra Catalana växer inom DO Montsant. Skälet till att producenten valt att också ta med en mindre del druvor från växtplatser strax utanför appellationsgränsen är att säkra det överkomliga priset.

Typ

Rött vin

Producent

Celler Masroig

Land

Spanien

Ursprung

Katalonien

Druva

Carignan (33%)
Grenache (33%)
Merlot (34%)

Årgång

2021

Passar till

Fågel, Kalv, Nötkött, Tapas

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

14

%

Antal per kolli

4

flaskor

Sockerhalt

<1

g/l

 

279 kr  

Karaktär

Inbjudande toner av svarta vinbär, mörka körsbär och andra mörka bär, integrerat inslag av rostning, choklad och kaffe från ekfatslagringen, nyans- och smakrikt, lång, smaskig eftersmak.

Passar till

En saftig fläkkarré på grillen, tapas eller på egen hand i goa vänners lag.

Vinifikation

Vinet är gjort på utvalda druvor från vingårdar i och runt Montsant i bergen väster om Tarragona, ”Serra Catalana”. Ålder på stockarna är 25-40 år. Efter skörd sker skalurlakning och jäsning under 8 -10 dagar i temperaturkontrollerade tankar (20-24+). Den malolaktiska jäsningen sker också i tankar i rostfritt stål.
Vinet lagras i sex månader i 300-liters, franska ekfat, som används en eller två gånger tidigare.