Artikelnr: 78528 Added: 2016 / 08 / 24

Meursault Vieilles Vignes

Domaine Pernot Belicard är ett relativt nystartat projekt som på kort tid blivit oerhört uppmärksammade i såväl Frankrike och USA och kanske framförallt för sin Puligny Montrachet. Här är deras Meursault från gamla stockar som sannerligen inte går av för hackor den heller!

Typ

Vitt vin

Producent

Domaine Pernot Belicard

Land

Frankrike

Ursprung

Bourgogne

Druva

Chardonnay (100%)

Årgång

2016

Passar till

Fisk, Kyckling

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

13

%

 

549 kr  

Karaktär

Stor, komplex och för ursprunget väldigt elegant med frisk syra och inslag av äpplen, mineral, nougat, citron och rostade fat.

Passar till

Stekta eller grillade rätter av fisk eller ljust kött såsom till exempel en fylld vårkyckling med primörer eller halstrad gös med sandefjordssås.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand från gamla stockar i vingårdarna Les Pelles Dessus och Les Pellans i Mersault och selekteras vid ankomst till vineriet. Därefter pressas druvorna direkt och efter att ha vilat ett par timmar tappas musten upp på ekfat. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur och därefter tar den malolaktiska jäsningen vid som kan pågå i upp mot 6-8 månader. Vinet vilar därefter på jästfällningen fram till i juli året efter skörd. Batonnage genomförs endast de två första månaderna. För sina Puligny Montrachet viner väljer Pernot Belicard att använda barriquer men för deras Meursault föredrar man större 460 liters fat för att få till en bättre balans i vinerna.

  • Ett skolboksexempel på Meursault, mogen gul frukt, rostade nöter och friska citrustoner. En nyhet som just sett ljuset i Systembolagets beställningssortiment så passa på.”

    Svd 27 oktober 2014