Artikelnr: 70234 Added: 2016 / 08 / 24

Puligny Montrachet

Pernot är ett välkänt namn i Bourgogne men i det här fallet är det sonen Pernot som tillsammans med sin fru (född Belicard) startat ett eget projekt i form av Domaine Pernot Belicard. På kort tid har man blivit oerhört uppmärksammade i såväl Frankrike och USA och då framförallt för sin Puligny Montrachet. Välgjorda viner med god lagringskapacitet utlovas!

Typ

Vitt vin

Producent

Domaine Pernot Belicard

Land

Frankrike

Ursprung

Bourgogne

Druva

Chardonnay (100%)

Årgång

2016

Passar till

Fisk, Kyckling, Ljust kött

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

13

%

Antal per kolli

12

flaskor

 

549 kr  

Karaktär

Stor, komplex och mycket frisk inslag av gula plommon, nougat, mineral, brynt smör, och rostade fat.

Passar till

Stekta eller grillade rätter av fisk eller ljust kött såsom till exempel en fylld vårkyckling med primörer eller halstrad gös med sandefjordssås.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand från vingårdar runt om i Puligny Montrachet och selekteras vid ankomst till vineriet. Därefter pressas druvorna direkt och efter att ha vilat ett par timmar tappas musten upp på ekfat. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur och därefter tar den malolaktiska jäsningen vid som kan pågå i upp mot 6-8 månader. Vinet vilar därefter på jästfällningen fram till i juli året efter skörd. Batonnage genomförs endast de två första månaderna. För 1er Cru vinerna väljer Pernot Belicard att använda 15-25% ny ek men för denna “vanliga” Puligny är det bara enstaka procent nya ekfat och resterande del är ett- och tvååriga ekfat.