Artikelnr: 94907 Added: 2024 / 08 / 30

Pegasus Bay Aged Release Pinot Noir

Pegasus Bays Aged Release-program startade redan 2006 när producenten avsatte några lådor av deras viktigaste viner, Riesling & Pinot Noir, med avsikten att släppa dem 2016, 10 år senare. Sedan dess har en viss andel avsatts för detta syfte varje år.
Inspirationen till detta kom från viljan att erbjuda möjligheten att smaka på dessa viner i full mognad, något som är relativt sällsynt nuförtiden.

Vi kan nu erbjuda en begränsad utgåva av dessa viner när 240 flaskor lanseras 6 september 2024.

Typ

Rött vin

Producent

Pegasus Bay

Land

Nya Zeeland

Ursprung

Canterbury

Druva

Pinot Noir (100%)

Årgång

2014

Passar till

Charkuterier, Fågel, Svamp

Märkning

Storlek

750

ml

Alkoholhalt

14

%

Antal per kolli

12

flaskor

 

499 kr  

Karaktär

Komplexa aromer av frukt och kryddor, mineral och fat. Mörka körsbär, läder och kanel, en touch av ek och ceder, gamla rosor och multna löv. Ett vin med konsistens och munkänsla som skvallrar om åldern; polerade tanniner och välbalanserad syra.
Fortsätter utvecklas i glaset vilket skvallrar om att vinet har fler års utvecklingspotential om man orkar vänta.

Passar till

Fint till såväl anka som vilt.

Vinifikation

Traditionellt burgundiska vinframställningsmetoder användes för att göra detta vin. Druvorna har noggrant valts ut från olika delar av vingården beroende på deras mognad, med sikte på röda och mörkare smaker. Ungefär en tredjedel av druvorna jäses i hela klasar, resten avstjälkas men druvorna hålls hela så långt som möjligt. Efter långsam kalljäsning mognar vinet på 30% nya burgundiska ekfat i 18 månader.