Grillad flankstek med sparrissalsa och krossad potatis

När man går och botaniserar i livsmedelsaffärernas köttdiskar möts man inte längre bara av klassiker som entrecôte, oxfilé och flintastek utan även nya bekantskaper som flankstek, njurtapp och grillspjut. Här har vi valt flanksteken som med lite svartpeppar och salt och 2-3 minuter på grillen blir ett riktigt bra substitut till entrecôte.  Servera den till en frisk sparrissalsa och ugnsrostade potatisar (eller kanske snarare ugnskrossade) så har ni en maträtt som håller hela sommaren ut.

$img['alt']

Ingredienser

Flankstek

700 gr flankstek (obs använd naturell inte förkryddade varianter)

Salt och peppar

Sparrissalsa

1 avokado

50 gr sockerärtor

1/2 knippe sparris (gärna så späd som möjligt)

1 rödlök

1/2 gurka

2 msk citronsaft

1 1/2 msk olivolja

Krossad potatis

16 små färskpotatisar alternativt delikatesspotatisar

2 vitlöksklyftor

Timjan

Rosmarin

1 tsk dijonsenap

Saft från 1/2 citron

0,5 dl olivolja

2 msk finriven parmesan

Havssalt och svartpeppar från kvarn

Tillvägagångssätt

Flankstek

  1. Tänd grillen
  2. Putsa bort eventuella senor och hinnor från flanksteken.
  3. Salta och peppra efter smak
  4. Grilla 2-3 minuter på varje sida och låt vila en kort stund innan köttet skärs upp i smala strimlor

Sparrissalsa

  1. Salt och svartpeppar
  2. Dela, kärna och gröp ur avokadon
  3. Finhacka alla grönsaker
  4. Blanda med citronsaft och olivolja
  5. Smaka av med salt och peppar.

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Sjud potatisen i en kastrull med välsaltat vatten tills de mjuknat (15-20 min)
  3. Dra av timjansblad och finhacka rosmarin så det blir ca 1 msk av varje
  4. Finhacka vitlök och blanda med örter, citronsaft och olivolja.
  5. Lägg de kokta potatisarna i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och skaka om.
  6. Tryck lätt på toppen av potatisarna tills de spricker
  7. Fördela kryddblandningen i sprickorna och krydda med salt och peppar
  8. Rosta potatisen i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och strö parmesanen över potatisarna och sätt tillbaka in i ugnen. Låt gå ytterligare 10-15 min tills osten smällt och potatisarna är gyllene och knapriga