Artikelnr: 78095 Added: 2020 / 05 / 20

Terre de Manganèse

Domaine Didier Desvignes är en ny bekantskap för oss i Sverige. I Beaujolais och Frankrike är Didier känd för sina naturnära viner. Alltid fokus på vingården och så lite insatser som möjligt i vinkällaren. Vildjäst och lite eller inget svavel är självklart. Den som nu tänker att Desvignes viner inte skulle vara rena eller tydliga i sitt uttryck tror fel. Här talar vi om väldigt snygga och läckra viner med frukten i centrum. Det här vinet har jäst i  stora ekståndare varefter det flyttats till små ekfat där det genomgått den malolaktiska jäsningen och sedan lagrats under ett år på sin jästfällning (lies fines). Med Terre de Manganèse visar Didier Desvignes vad Beaujolais handlar om. Egentligen. Gott nu i sommar men kan lagras några år.

Typ

Rött vin

Producent

Domaine Didier Desvignes

Land

Frankrike

Ursprung

Beaujolais

Druva

Gamay (100%)

Årgång

2018

Content

750

ml

Alkoholhalt

13

%

Passar till

Lamm, Nötkött

 

199 kr  

Vinifikation

80-åriga Gamay-stockar, i likhet med övriga viner från Desvignes mycket lågt skördeuttag, traditionell vinifiering, och i princip inget svavel (eller jäst, filtrering, klarning…), har jäst i tankar av ek och därefter lagrats i ”foudre” (ekliggare) och på sin ”lies fines” (andra jästfällningen som skapas efter att vinet dragits om en gång efter den alkoholiska jäsningen) under ett år.