Mullineux Family Wines

Vi har under en längre tid hävdat att viner från Sydafrika inte är något för oss. Exakt vad det beror på är lite oklart men är nog en kombination av att vi känt att vinerna varit lite endimensionella, att alla andra redan har dammsugit området och att vi helt enkelt fokuserat på annat.

MEN när man ramlar över en producent som Mullineux Family Wines så är det bara att böja sig och kapitulera, för det här är verkligen riktigt, riktigt bra.

Mullineux med ägarna Andrea och Chris Mullineux i spetsen personifierar verkligen det nya Sydafrika. Ett litet, kvalitetsfokuserat och familjeägt vineri i hjärtat av Swartland.

Vinerna är strama, eleganta och har en komplexitet som inte är alldeles vanlig i vinerna från övriga landet. Andrea är skolad på UC Davis och Chris på Universitetet i Stellenbosch. Båda har arbetat i USA och Europa men det är framförallt tiden i Rhônedalen som gjort stora intryck hos de båda. Det var dock på en vinfestival i Champagne som de träffades och som sedan ledde till att de flyttade tillbaka till Sydafrika och grundade Mullineux Family Wines.

Vineriet och vingårdarna ligger i och runt Riebeek Kasteel, Swartland och på den röda sidan ligger fokus på Syrah. Målet är att ge uttryck för druva och ursprung vilket blir extra tydligt i de jordmånsspecifika vinerna Mullineux Schist Syrah, Mullineux Granite Syrah och Mullineux Iron Syrah men även i den ”vanliga” Mullineux Syrah där de tre jordmånerna förenas. Den senare blev för övrigt utnämnd till ”Red Wine of the Year” i den prestigefyllda Sydafrikanska vinguiden Platter 2014, där även Mullineux förärades med titeln ”Winery of the Year”.