Clotilde hos Munskänkarna Gotland

I maj gästade Clotilde DAVENNE exklusivt munskänkarna Gotland för en otroligt uppskattad provning av några av hennes viner. Så här skriver lokalpressen:

Efterlängtat besök hos Munskänkarna Gotland

 

Den 24 maj gästades Munskänkarna Gotland av en verklig fixstjärna på vinmakarnas himmel, nämligen Clotilde Davenne från Chablis. I Sverige torde hennes mousserande vin Crémant de Bourgogne ha blivit något av en riktlinje för den här typen av vin men även hennes Chablis och Bourgogne Blanc har rönt stor uppskattning. Clotilde berättade med stor inlevelse om sin bakgrund och om sin verksamhet. Efter avslutade studier i oenologi (vinkunskap) och praktik i Beaujolais och Kalifornien kom hon till Chablis 1989 och 1992 startade hon sin egen vingård ”Les Temps Perdus”. Vingården har därefter vuxit genom förvärv av ett stort antal mindre odlingar i byarna Saint Bris, Chablis och Irancy. Hon kan därmed erbjuda en mosaik av de olika viner som tillverkas i denna del av Bourgogne. Vi provade, under Clotildes ledning, sex olika viner från hennes produktion. Innan den formella provningen startade vi dock med ett glas av hennes Crémant. Först ut i provningen var ett Rosévin på druvan Pinot Noir där svårigheten är att få tillräckligt med färg på vinet eftersom druvans skal inte innehåller särskilt mycket färg. Nästa vin var en Saint Bris på druvan Sauvignon Blanc, en druva som bara får odlas i denna by i Bourgogne. Vinet påminner lite om en blandning av en Sancerre från Loire och en Chablis. Därefter var det dags för viner på Bourgognes stora gröna druva, Chardonnay. Som tredje vin kom Clotildes Bourgogne Blanc och som fjärde hennes Chablis. Samtliga hittills provade viner bjöd på den friskhet och elegans som kommit att känneteckna varumärket Clotilde Davenne. På femte och sjätte plats kom två betydligt exklusivare och mer komplexa viner, en Chablis Premier Cru 2016 från Montmains och en Chablis Grand Cru 2013 från Bougros. Det sista vinet så komplext att det, enligt Clotilde, nog passar bäst att drickas som det är utan mat eller andra tillbehör. Efter provningen avnjöt vi en delikat fiskmåltid till vilken vi även drack Clotildes Chablis.

 

Erik Clason

 

Anna Sundin
Ambassdor