Gramona Enoteca Spaniens bästa vin!

enoteca

Rykande färska Peñín Guide 2017 utser Gramona Enoteca 2001 till Spaniens bästa vin. Cavan får hela 99 poäng – det högsta betyg som den kräsna guiden någonsin delat ut!

Redan för snart tio år sedan lyfte Peñín Guide fram Gramona och menade att det bara var en tidsfråga innan något av cava-producentens viner skulle bli bäst inte bara i klassen utan i hela landet. Gramona Enoteca 2001, skriver man, är kulmen på en process som började för många år sedan, då producenten bestämde sig för att uteslutande satsa på bästa kvalitet och lång lagring på jästfällningen (aldrig under fem år, ofta upp till 15 år).

Gramona och dess viner, inte bara Enoteca, anses sedan länge ligga i topp bland cavorna men det senaste decenniet har supelativerna snarast haglat över producenten. Andrew Jefford i Decanter, Eric Asimov i The New York Times och Will Lyons i The Wall Street Journal är bara några av alla dem som offentligt lyft på hatten och bedyrat Gramona sin djupa beundran.

I Sverige har ett fåtal restauranger köpt på sig Gramonas topp-cava ”Enoteca” 2000, som kostar som en bättre champagne, en bit över tusenlappen, men vi har också hittat flera av firmans övriga viner både via Systembolagets inköp och i beställningssortimentet. I december släpps 1800 flaskor av Gramonas ”hus-cava” Imperial 2011, nr 99007, 199 kr. Kanske gäller det att hänga på låset då…

 

1a98d961-03c9-4c02-875c-226ea4b98a70.jpg

Fotnot: Gramona Enoteca görs på 75 % Xarel-lo och 25 % Macabeo, Gramona är sedan flera år ekologiskt certifierad och numer även biodynamiskt.

Andreas Karlsson
Ambassdor