Webprovning med tema hållbarhet
Årets andra webprovning går av stapeln fredagen den 26 februari kl. 18 på vår Facebook-sida. Erik Grödahl kommer denna gång att guida oss genom ett högaktuellt tema, nämligen hållbarhet. Han går igenom ekologiska märkningar och även en rad nya märkningar som få känner till och hur vitt begreppet hållbarhet egentligen är.
Vinerna som provas är följande:
Clotilde Davenne Bourgogne Blanc nr 5562
Les Lauzeraies Tavel nr 2724
La Corte del Pozzo Valpolicella nr 72121
Didier Desvignes Brouilly nr 75617
Till dessa rekommenderas följande tilltugg:
I två av recepten behövs majonnäs, så börja med att göra en grundsats blir cirka 2-2 ½ dl.
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1,5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.
Räkröra – serveras till Bourgogne Blanc
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 – 1 ½ tsk Västerviks Senap
200 gram skalade räkor
2 mosade kokta ägg
Blanda allt och servera på en ugnsrostad skiva baguette.
Räkor i saffranskräm – serveras till Les Lauzeraies
1 – 1 ½ dl majonnäs
3-5 msk créme fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
100 gram skalade räkor
100 gram stekta finhackade skogschampinjoner
Blanda allt, smaka av med salt och vitpeppar och servera på en ugnsrostad skiva baguette.
Röd Pesto – serveras till Fasoli Gino Valpolicella (överbliven pesto kan serveras till pasta efter provningen)
1 kruka basilika
150 gram fetaost eller långlagrad hårdost
15 soltorkade tomater
1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)
1 hackad vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja
Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.
Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur. Servera på crostini
Salamiröra – serveras till Didier Desvgignes Brouilly
90-100 gram salami (brukar använda tomat- och basilika)
200 gram cream cheese
Mixa först salamin i matberedare och tillsätt sedan cream cheese. Servera på crostini