Webprovning med tema hållbarhet

Årets andra webprovning går av stapeln fredagen den 26 februari kl. 18 på vår Facebook-sida. Erik Grödahl kommer denna gång att guida oss genom ett högaktuellt tema, nämligen hållbarhet. Han går igenom ekologiska märkningar och även en rad nya märkningar som få känner till och hur vitt begreppet hållbarhet egentligen är.

Vinerna som provas är följande:

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc nr 5562

Les Lauzeraies Tavel nr 2724

La Corte del Pozzo Valpolicella nr 72121

Didier Desvignes Brouilly nr 75617

Till dessa rekommenderas följande tilltugg:

I två av recepten behövs majonnäs, så börja med att göra en grundsats blir cirka 2-2 ½ dl.

1 äggula

1 tsk fransk senap

4/5 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1/2 krm vitpeppar

1,5-2 dl rapsolja

Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

 

Räkröra – serveras till Bourgogne Blanc

1 dl créme fraiche

1 dl majonnäs

3 msk dill

1 – 1 ½ tsk Västerviks Senap

200 gram skalade räkor

2 mosade kokta ägg

Blanda allt och servera på en ugnsrostad skiva baguette.

 

Räkor i saffranskräm – serveras till Les Lauzeraies

1 – 1 ½ dl majonnäs

3-5 msk créme fraiche

1 påse saffran

½ krm cayennepeppar

Salt

Vitpeppar

100 gram skalade räkor

100 gram stekta finhackade skogschampinjoner

Blanda allt, smaka av med salt och vitpeppar och servera på en ugnsrostad skiva baguette.

 

Röd Pesto – serveras till Fasoli Gino Valpolicella (överbliven pesto kan serveras till pasta efter provningen)

1 kruka basilika

150 gram fetaost eller långlagrad hårdost

15 soltorkade tomater

1/2-1 finhackad röd chilli (kom ihåg att tvätta händerna innan du kliar dig i ögonen eller går på toaletten)

1 hackad vitlöksklyfta

ca 1 dl olivolja

Mixa tomaterna i matberedaren, tillsätt basilikabladen, fetaost, chilli, vitlök och mixa till en jämn tjock massa.

Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. Peston kan göras i god tid före servering. Förvara den svalt. Står den kallt stelnar oljan och peston blir hård, men den mjuknar efter en stund i rumstemperatur. Servera på crostini

 

Salamiröra – serveras till Didier Desvgignes Brouilly

90-100 gram salami (brukar använda tomat- och basilika)

200 gram cream cheese

Mixa först salamin i matberedare och tillsätt sedan cream cheese. Servera på crostini

Anna Sundin
Ambassdor