AOP Chablis och Clotilde Davenne

Det finns vindistrikt som alla känner till. Bordeaux, Bourgogne, Champagne. Kanske Rioja och Chäteauneuf-du-Pape. Och Chablis. Som egentligen är en del av Bourgogne men som så att säga brukar stå för sig självt. Terrific Wines har glädjen att arbeta med en av de bästa producenterna i området: drottningen av Chablis, Clotilde Davenne!

Chablis omfattar cirka 5400 hektar och ligger någon timme sydost om Paris, som en satellit nordväst om övriga Bourgogne. Närmaste lite större stad är klassiska fotbollsstaden Auxerre, där legendaren Guy Roux styrde och ställde under en mansålder. Det finns ingen i de här trakterna som inte älskar Monsieur Roux.

Man brukar säga att det som gör ett område är druvan, klimatet och jorden. I Chablis verkar detta stämma. Klimatet är relativt svalt men som det är semi-kontinentalt kan det bjuda på både rejält med värme och kyla. Jorden skapades redan för 150 miljoner år sedan då det här var havsbotten och ostronskal och annat kalkrikt lagrades i marken. Idag kallar vi den kalkhaltiga lerjorden för kimmeridgean efter den egologiska tidsåldern då den bildades.

Clotilde Davenne startade sin bana som rekordung vinmakare på en av de större firmorna i området. Stannade där fram till dess hon lyckats tjäna ihop tillräckligt för att starta en egen till en början mycket blygsam verksamhet, Les Temps Perdus. Hennes första årgång var 2004 och det dröjde inte länge förrän vinnördar av rang började upptäcka hennes viner. Alltid välgjorda, oerhört eleganta och strama i en egen, imponerande stil där allt handlar om renhet – få gör så rena viner som Clotilde.

Prova gärna något av hennes viner till rätter till fisk eller skaldjur (och vill du prova något hon gör utanför själva Chablis föreslår vi hennes Bourgogne Blanc, nr 5562, 130 kr eller hennes mousserande Crémant de Bourgogne, nr 7725, 140 kr.)

Vi har lyckan att få arbeta med Clotilde Davenne, drottning av Chablis, och hennes makalöst välgjorda viner. Få i vinvärlden lyckas uppnå samma precision och elegans som hon. Prova gärna något av hennes viner till rätter av fisk eller skaldjur! Dagens tips:

Clotilde Davenne Chablis 2015, nr 6397, 160 kr (finns också på magnum, 331 kr)

Clotilde Davenne Premier Cru Montmains 2012, nr 72879, 326 kr

Clotilde Davenne Grand Cru Les Preuses 2011, nr 74000, 500 kr

Clotilde Davenne Grand Cru les Clos 2013, nr 75088, 600 kr

Terrific Wines
Ambassdor