Blindprovning med smakrika viner från norra och mellersta Italien

Att smaka och gissa sig till vad man provar för viner är kul och skapar ofta en extra stark smakupplevelse. Det är också när du inte vet något om vinet som man brukar upptäcka vad man verkligen tycker bäst om. Fredagens gäng i Rönninge lyckades ganska snabbt att finna lugnet och skärpa alla sinnena en bit in i vinprovningen. Vi inledde med ett fantastiskt vin från Soave i Veneto i norra Italien.  Det ekologiska eleganta vinet imponerade snabbt med sin krispiga och fruktiga karaktär. Vi kunde snabbt känna citrustoner i vinet och en del av deltagarna kände av lite karamelltoner. Ett toppenvin helt enkelt!

Strax därefter så provsmakade hela sällskapet röda viner från Toscana av olika karaktärer. Vi inledde med Nozzole Chianti Classico med generösa körsbärstoner och röda bär med inslag av lakrits. Vinet blev väldigt omtyckt!

Kvällens storfavoriter blev Brunello di Montalcino La Fuga och Tor Calvano Vino Nobile di Montepulciano. Vinerna stod ut med sin finess, elegans och smakrikedom. Brunellon från sydvästra delen av Montalcino är ju verkligen riktigt god och fantastisk helt enkelt.

Som slutsats så kan man konstatera att druvan Sangiovese imponerar och har en fantastisk struktur och fin syra med mycket aromatiska toner. Sangiovese är en ganska svårodlad druva som har hög syrenivå och är väldigt lätt vilket gör den svårarbetad.  Sangiovese beskrivs ofta av kvinnliga vinmakare som “en envis gammal man” och av manliga vinmakare som “en hysterisk kvinna”. När man däremot lyckas väl med druvan så får man ofta fantastiska viner med en härlig karaktär.

Kvällen rundades av i vanlig ordning med en spännande wine quiz och trevligt eftersnack med mer avsmakning på vinerna. Deltagarna fick besvara fem frågor om vin där en lyckades pricka in rätt siffra på hur gammal en vinstock kan bli. 100 år! Tillslut utsågs en glad vinnare av detta wine quiz. Grattis Ola!

Det blev en strålande start på helgen helt enkelt!
Intresserad av att boka en temaprovning med trevliga viner från Terrific Wines så tveka inte att kontakta mig här på sidan eller skicka ett email till mathias.gade@terrificwines.se

 

Terrific Wines
Ambassdor