Celler Masroig

Ganska tidigt siktade vi in oss på Masroig i Montsant. Ett område i Spanien där vinerna oftast smakar mer än de kostar. De senaste åren har vi besökt producenten vid ett flertal tillfällen. Resultatet ser vi nu i Les Sorts Selecció.

Det lilla området Montsant hittar vi längs den slingrande och klättrande vägen från Taragona till det kanske mer kända Priorat. Liksom grann-appellationen Priorat odlas här mycket garnacha och cariñena på hög höjd. Den årliga nederbörden är på sina håll så låg som 250-300 mm. Positivt med det är att vinstockarna knappt behöver besprutas alls. Negativt är att producenterna då och då måste gå in med bevattning.

En del av Masroigs vingårdard är ekologiskt certifierade, varje år läggs fler hektar till. Överlag är man återhållsam med vatten och målet är att använda så lite gödsel som möjligt och bara gå in när och där det behövs. Beroende på läget väljer Masroig att antingen odla gräs mellan raderna eller plöja eller både och.

Vintips: Les Sorts Selecció, nr 70217, 115kr. Les Sorts Blanc, nr 74745, 169kr. Två smakrika och välgjorda viner från Celler Masroig och Montsant.

 

Terrific Wines
Ambassdor