Dyrt prisvärt kap släpps idag
Vina Vik i Cachapoal, ett par timmar söder om Santiago, i Chile är ett synnerligen ambitiöst projekt med målet att göra Sydamerikas bästa vin. Det tog norrmannen Alexander Vik två år att hitta rätt ställe för sin gård. När det väl var gjort tog han hjälp av tunga namn som Patrick Valette och Jean-Pierre Mercier för att hitta optimala lösningar för varje fält som skulle planteras. Flera år senare kunde så de första druvorna jäsas och så småningom lagras på franska ekfat och nu vet vi att Vik är väldigt nära sitt mål; ingen diskuterar på allvar vilket vin som är bäst i Sydamerika utan att nämna Vik någon gång under diskussionen. Idag släpps 240 flaskor av Vina Viks tredje-vin, det inte helt billiga men ändå prisvärda ”Milla Cala” 2011, nr 90309, 299 kr.
Vina Vik omfattar idag runt 500 hektar vingård, odlade med cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, carmenere och syrah. Odlingsdensiteten är hög, mellan 7000 och 10 000 stockar/hektar. För lagringen används franska ekfat och vinerna får ligga mellan 18 och 24 månader i dessa. Raviner i dalen som Vik hittade för sitt projekt gör att svala havsbrisar genomströmmar området och bidrar till vinernas fräschör.