Färgen i rosévin

Precis som det finns mer eller mindre ljusa vit- och rödviner finns det mer eller mindre färgrika roséviner. I Sverige dominerar idag den ljusare stilen, anförd av rosévinerna från Provence – ett område där man länge arbetat på den ljusa sidan. Andra, som Bordeaux och kanske inte minst i rosévins-sammanhang världsberömda Tavel, satsar på mer färg och smak i sina varianter av rosa. Vilken stil man föredrar är högst personligt, men de flesta väljer nog idag rosé efter maten och tillfället. Enkelt uttryckt lämpar sig oftast de ljusare rosévinerna av Provence-typ för varma dagar vid poolen och som aperitif medan de färg- och smakrikare kusinerna fungerar bättre till mat. I Frankrike talar man om “aperitif-rosé” och “mat-rosé”.

Tavel var ett av de tre första områdena i Frankrike (och världen) som upphöjdes till appellations-vin på 1930-talet. Det unika med området är att här bara görs rosévin – den enda appellationen där det är så! Speciellt är också att regelverket för Tavel föreskriver att vinet måste ha en viss färg – det får helt enkelt inte vara för ljust! Tanken är att färgen ska skapas med lång skalurlakning, vilket också sker, och att vinet därmed också ska få mer kraft och smak, vilket också sker. Vi är oerhört stolta och glada över att arbeta med Les Vignerons de Tavel och deras “Les Lauzeraies”. Sedan vinet lanserades i Sverige 2011 har det med undantag för ett år alltid hamnat på prispallen när Sveriges vinskribenter utsett “Årets vin”. Så sent som 2018 blev Les Lauzeraies utsett till “Årets rosé” och är alltså titelhållare för tillfället!

Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 199kr.”Fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, persika och körsbär. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter, sallader eller till rätter av ljust kött.” Ekologiskt, torrt (alltså inget restsocker) och en total svavelhalt <100 mg/l (under gränsen för såväl ekologiskt som biodynamiskt vin och långt under gränsvärdet för konventionellt vin).

Terrific Wines
Ambassdor