Franska och italienska klassiker

I skymningen gav jag mig ut, bilen var packad med klirrande flaskor och glas. Eventet jag skulle gästa var planerat in i minsta detalj, allt måste klaffa på minuten och inga spår av aktiviteten fick avslöjas innan klockan var slagen. Bilen packades ur, flaskor, glas och alla delikatesser till provarna bars skyndsamt in i huset.

Drygt en halvtimme senare trädde den kidnappade jubilaren in genom dörren och fick en överraskning hon sent kommer att glömma, hela huset var fyllt av goda vänner från barndom och nutid och till råga på allt möttes hon även av ett vackert dukat bord dignande med viner och allsköns delikatesser.

Kvällens provning gick i temat franska och italienska klassiker och delikatesser.

Vi inledde provningen med en härligt fruktdignande Crémant de Bourgogne Brut Extra från Clotilde Davenne gjord på 60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Doften av äpplen, söta citrusfrukter och brödighet gjorde att en och en annan gissning på champagne förekom då gästerna skulle få gissa vad de fått i glasen. Crémanten blev en strålande inledning på aftonen och lovorden över vinernas kvalitet hade just bara börjat… Till Crémanten avnjöts en härligt krämig brieost.

Vi stannande kvar i Bourgogne och vi behöll en av druvorna i glaset. Glas nummer två bjöd på en urtypisk kallklimats Pinot Noir, Bourgogne Rouge, även denna från Clotilde Davenne. Det kalla klimatet gör frukten återhållsam och elegant ackompanjerad av en finstämt ton av fat. Ett lätt vin som är fullproppad med stil. Till vår Pinot passade en lufttorkad skinka och en crostini med tapenade utmärkt.

I glas tre bytte vi land och begav oss till Italien och Piemonte och till det klassiska området Barolo och den mytomspunna druvan Nebbiolo. Giulia Negri är kvinnan bakom vinet La Tartufaia, denna revolutionära Barolo där hon lyckas med konststycket att tämja druvans vilda tanniner utan att för den skull tappa frukten. Hon gör det genom att kombinera den traditionella långa lagringstiden på gigantiska fat med den moderna stilen med kortare lagringstid på mindre fat. Ett spännande möte som blev än mer spännande då gästerna till vinet fick avnjuta en tryffelsalami och ljuv musik uppstod.

Det fjärde och avslutande glaset innehöll det i mitt tycke ljuvaste Toscana har att erbjuda, Brunello di Montalcino La Fuga. Brunello som är en klon av Sangiovese är lite större i både storlek och kraft. La Fuga årgång 2011 är komplex, full av kryddor och har en mogen utvecklad smak men fortfarande en mjuk fruktighet. Här var gästerna fullkomligt överens, här hade vi kvällens höjdare. Till La Fuga passade en lagrad Parmigiano Reggiano och den svenska Västerbottensosten utmärkt.

För jubilaren hade kvällen bara börjat och jag är övertygad om att en bättre start på firandet än att få dela denna smakupplevelse med ett tjugotal av sina närmaste vänner kunde hon knappast få!

Vid tangenterna,

Sommelier Monica Åhlund, “Sommy”.

 

Terrific Wines
Ambassdor