Fullsatt Vinprovning på Kolhuset i Ängskär

Det var ett busigt väder som mötte mig då jag anlände till vackra Kolhuset i Ängskär i Uppland, regnskurarna drog in men lagom till provningen skingrades dock molnen och vi bjöds på en strålande kväll i den vackra skärgården.

Kvällens tema som lockat till ett fullsatt Kolhus var Italienska kvalitetsviner och delikatesser.

Provningen startade med en urtypisk Procecco.

De trettiofem deltagarna bjöds därefter på Borgoletto, en härlig frisk ekologisk Soave från Veneto producerad  av den fjärde generationen Fasoli. Vinet har en mjuk härlig doft av honung och tropisk frukt, i smaken är vinet betydligt friskare med toner av frisk citrus och passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Vin nummer tre i vår resa blev ett strålande möte mellan Frankrike och Italien där vi fick njuta av Pinot Nero La Tartufaia som förenar fransk elegans och italiensk terroir. Vinet uppskattades verkligen för sin lätthet, mjuka bärighet och elegans.

Vi fortsatte vår resa i Italienska kvalitetsregioner med att åter bege oss till Veneto och till Valpolicella och vinet La Corte del Pozzo som bjöd på en rik fruktighet med toner av torkad frukt, körsbär och fat. Vinet har en tydlig koppling till Amarone då en andel av druvorna till detta vin också torkas innan vinifikation. Hela 70 % av druvorna i vinet består av kvalitetsdruvan Corvina vilket man tydligt kan märka i både doft och smak. En av kvällens favoriter bland gästerna.

Vi avslutade vår resa i norditalien i det vackra området Montalchino i  Toscana. La Fuga är ett vin gjort av 100 % Brunello som är en klon av Sangiovese som producerar kraftiga mustiga viner med de högsta lagringskraven bland italienska viner. En Brunello di Montalcino får släppas på marknaden först efter fyra års lagring varav minst två på fat. Här var gästerna nästan odelat överens, detta var kvällens höjdpunkt.

Vi hade en otroligt trevlig stund tillsammans, högt i tak med en massa intressanta frågor och en massa skratt. Jag ser redan fram emot nästa års besök på Kolhuset i Ängskär!

 

Terrific Wines
Ambassdor