Månadens Vinhus – Clotilde Davenne

Månadens Vinhus – Clotilde Davenne

April månad tar oss till Frankrike och Chablis. Där hälsar vi på hos Clotilde Davenne, en ödmjuk och erfaren vinmakerska med rötter i Champagne. Läs mer i Månadens Vinhus – Clotilde Davenne

Månadens Vinhus: Clotilde Davenne 

Första gången jag besökte Clotilde var en kall januaridag för några år sedan. Det var i samband med St Vincent, vinets dag, som firas stort i Frankrike. Det var ett kylslaget och rått Chablis med pinande vindar och grå himmel. Inte så långt ifrån samma väder som i Sverige under samma tid.

Men i den lilla byn Prehy där vingården ligger fanns en värme. Särskilt inne hos Clotilde, som öppnade upp sitt hem för en provning och middag vid köksbordet. Längs mitt ben strök sig en av hennes alla katter. Jag som är något av en, Crazy Catlady, kände mig extra välkommen. Och besöket har etsat sig fast i mina vinminnen.

Under åren har Clotilde besökt Sverige vid flertalet tillfällen, och hennes viner utgör en värdig och välförtjänt uppskattad del på den franska vinhyllan. Både Clotilde och hennes viner är mycket omtyckta i Sverige. Kanske för att vi förstår varandra. Clotilde är blygsam och försynt, lite som vinerna. Vi svenskar kan också vara rätt blygsamma och lite försiktiga vid första anblicken. Men när vi väl vågar öppna upp oss är våra dörrar på vid gavel.

Lite så är Clotides viner. Motsatsen till det stora och bombastiska. Långt ifrån högljutt och överekat.

Hos Clotilde är det istället finess, skärpa, stram syra och fin krispig frukt som är ledorden. Så har de alltid varit och kommer alltid vara.

Månadens Vinhus: Clotilde Davenne 

Clotilde vet vad hon gör. Och hon har gjort det i många år. Innan Clotilde bestämde sig för att göra vin under egen etikett var hon vinmakare hos Jean-Marc Brocard. Ett i Sverige känt familjeägt vinhus i Chablis. Tiden la grunden för vad som år 2004 skulle bli hennes egen vindomän Domaine Les Temps Perdus, som faktiskt är mer känt under hennes eget namn.

Under åren har Clotilde med säker vinhand förvärvat vingårdar både i kända och mindre kända delar av Chablis. I hennes ägor ingår cirka 20 hektar vinmarker och för en del av produktionen köper man in frukt. Chardonnay är så klart stjärnan men Clotilde har lagt lite extra krut på en annan druva – sauvignon blanc. Frukten kommer från Saint Bris, ett mindre odlingsområde i närheten av Chablis där enbart sauvignon odlas. Här sticker Saint Bris Vielles Vignes ut, gjort på 100 år gamla vinstockar. Det är koncentrerat, mättat på mineral och skyhög syra. Vinet smakar sauvignon blanc men desto mer Chablis och framför allt Clotilde.

Clotildes signatur fortsätter i vinerna från Chablis. Från Chablis Village till Grand Cru, där hon gör viner från de kända lägena Blanchot, Bougros och episka Les Clos. Även här är det platsen och frukten som talar – inte ek eller något annat som kan maskera.

DinVinguide

Stilla viner i alla ära. Det vet vi redan att vinhuset Domaine Les Temps Perdus kan. Och den svenska marknaden har välkomnat dem med öppna famnar och vinglas. Clotildes familj har däremot sitt ursprung i en annan känd vinregion i Frankrike. Champagne. Där växte hon upp och den mousserande ädla drycken kom på köpet.

Bubblorna följde med Clotilde till Chablis, där henne mousserande viner har gjort henne minst lika erkänd och omtalad som de stilla vinerna. Särskilt i Sverige där Clotilde Crémant de Bourgogne Extra Brut gjort stor succé. Så stor att det har blivit en rosa uppföljare, Crémant de Bourgogne Rosé gjord på pinot noir.

På tal om pinot noir. Clotilde framställer faktiskt en liten del rött stilla vin också. Som om det inte räckte med vita viner och mousserande. I sortiment finns idag ett rött från Irancy, som innehåller en liten del césar, en lokal druva. En Bourgogne Rouge med adress Côtes d’Auxerre och en rosé att stilla törsten med i sommar.

Idag är Clotilde en viktigt del av Chablis vinvärld och ändå har vi bara sett en liten del av vad hon kan skapa. Sedan några år tillbaka har sonen Arnaud börjat ta över mer och mer av ansvaret på gården och vinmakningen. Familjen Davenne har precis bara börjat.

Och nu ska vi börja provsmaka.

Månadens Vinhus: Clotilde Davenne 

Samtliga viner hos Davenne är certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. Ett franskt system som omfattar allt från vingårdar till källare och vinproduktion. Domaine Les Temps Perdus är certifierade enligt steg 3, den högsta klassificeringen. 

 

Bourgogne Blanc 2018, nr 5562. 129 kr. Fast sortiment, finns i cirka 100 butiker.

En Bourgogne med klassisk Chablis-känsla. Rent och snyggt med tydlig Davenne-signatur. Gul syrlig frukt, krispiga mineraler och vilda örter i glaset. Perfekt till vårens primörer.Månadens Vinhus: Clotilde Davenne

 

Chablis 2018, nr 6307. 175 kr. Fast sortiment. Finns i 11 butiker.

Månadens Vinhus: Clotilde DavenneRökiga mineraler och grillad citrusfrukt, onekligen Chablis och Davenne i ett nötskal.  Finstämt och mycket lagringsdugligt. Elegant Chablis i den finstämda skolan. Bästa kompisen till den vita sparrisen med hollandaise.

Crémant de Bourgogne, nr 7725. 150 kr. Fast sortiment, finns i 270 butiker.

Månadens Vinhus: Clotilde Davenne Strålande och sprudlande crémant gjord på 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay.

Torr, stram och krispig med gröna äpplen, rostat bröd, citrus och mängder med mineraler och ståtlig syra á la Clotilde. Vinet har en behagligt krämig mousse som retar aptiten.

Ps: finns i flertalet storlekar, ta en titt i beställningssortimentet.

 

Sofia Ander

Sofia är värmländskan som började vinets bana med att plocka maskrosor till pappas blivande maskrosvin.

Skaldjur i höst – prova Clotilde Davennes Chablisviner

Terrific Wines
Ambassdor