Ny årgång av La Désirée/årgången 2019 i Muscadet

Årgången 2019 i Muscadet som helhet utmärktes inledningsvis av en ganska mild vinter följd av två rejäla frostknäppar i april. I områden där man är van vid frost brukar man vara bra på att hantera den här typen av oönskad kyla. Les Frères Couillaud, som gör La Désirée, har utrustat sina vingårdar med ett sinnrikt sprinklersystem som sprayar vatten på de unga knopparna om frosten slår till. När knopparna bäddas in i det frysande vattnet skyddas de paradoxalt nog mot frosten (en fråga om energi och elementär fysik tydligen).

Blomningen i juni förlöpte väl och resten av växtsäsongen var också bra. Skörden började 10 september med melon de bourgogne, druvan till muscadet-vinerna. En vecka senare var det dags för chardonnay, alltså druvan som ingår i La Désirée. Den 24 september var alla druvorna bärgade. Rent allmänt utmärks 2019 i området av ovanligt mogna druvor. Det innebär att vinerna rent generellt är något rundare och mer aromatiska än de brukar vara.

Vad gäller La Désirée 2019, nr 6321, 79kr, har vinet en ganska stor och aromatisk doft med för sin prisklass stort djup och komplexitet, här hittar vi frukter som persika och päron och blommor som ros och jasmin, smaken är de mogna druvorna till trots frisk och fräsch och bjuder på lätta inslag av mint och brioch och en aning lakrits. Som sig bör hittar vi de där typiska tonerna av lång lagring på jästbädden både i doften och smaken, alltså ett lite krämigt inslag i smaken och en reminiscens av jäst i doften. I likhet med den föregående årgången och alla sina syskon och kusiner från området är La Désirée synnerligen väl lämpat för skaldjur, fiskrätter, lätta sallader och ostar med lite syra som en smakrik, inte alltför vällagrad getost.

Terrific Wines
Ambassdor