Recept: Rosmarindoftande lammkorv med rostade betor & kronärtskockscrème.
Härligt recept på rosmarindoftande lammkorv. Vintips efter receptet!
Lammkorv
600 g färsk lammkorv av bättre kvalité (till exempel Taylor & Jones Lamm- och rosmarinkorv)
olivolja till stekningen
Rostade betor
200 g rödbetor
200 g gulbetor
200 g polkabetor
3 kvistar färsk rosmarin
olivolja
salt och peppar
Skala och klyfta betorna. Sprid ut på en ugnsfast form tillsammans med rosmarinen. Ringla över olivolja och salta och peppra.
Kronärtskockscrème
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kronärtskocksbottnar
4 msk olivolja
½ citron
125 g naturell färskost (till exempel Philadelphia)
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Häll av spadet från kronärtskockorna och hacka även dem. Fräs lök och vitlök i hälften av oljan tills löken är mjuk. Tillsätt kronärtskockorna och låt det bli varmt. Pressa ur saften från citronen. Mixa lök och kronärtskockorna slät med citronsaften och färskosten. Tillsätt lite vatten om det är svårt att mixa. Smaksätt med salt och peppar.
Servering
Dela korvarna på mitten. Lägg upp korv och betor på ett stort vackert fat. Servera kronärtskockorna i en skål vid sidan om.
Vintips:
Château de Brescou 2015, nr 71705, 159 kr.
Rioja Bordon Reserva 2014, nr 2726, 129 kr.
Rioja Bordon Gran Reserva 2009, nr 86815, 179 kr.
Les Sorts Selecció 2018, nr 70217, 119 kr.