Soledad och svampsoppa!

Vit Rioja är kanske inte det första man tänker på när man ska servera svampsoppa. Men vit Rioja kan vara mycket och inte minst kan det vara den där unika stilen som ett ytterst litet fåtal producenter mäktar med, den där vinet lanseras efter tio år i fat och butelj, som Viña Soledad 2006, nr 75639, 159 kr. Ett unikt vin som är så fascinerande att man bara måste prova det. Vi har bett vår kock, Andreas, göra ett recept som matchar vinet på ett närmast fulländat vis!

Andreas svampsoppa

Ingredienser

500 g blandad svamp (tex champinjoner, trattkantareller, trumpetsvamp eller portabello)

2 schalottenlökar

2 msk smör

2 dl vitt vin

1 l hönsbuljong

1,5 dl vispgrädde

2 msk finhackad persilja

salt och vitpeppar

 

  1. Skala och hacka löken.
  2. Rensa och fräs svampen i ½ msk av smöret tills den mjuknat och vätskan kokat bort. Ta bort ca 1 dl av svampen för att använda till garnering.
  3. Tillsätt löken och resten av smöret och fräs utan att löken tar färg.
  4. Slå på vinet och reducera ner till hälften av vätskan av återstår.
  5. Tillsätt hönsbuljong och koka i ca 10-15 minuter.

6 Tillsätt därefter grädden och koka i ytterligare 5 minuter.

  1. Mixa soppan.
  2. Servera i varma tallrikar eller koppar, lägg i lite av det sparade svampfräset och avsluta med att strö över finhackad bladpersilja.
  3. Servera med gott bröd eller knapriga tunnbrödsticks.
Terrific Wines
Ambassdor