Årets första webprovning

Vi rivstartar året med en webprovning på tema budgetviner för årets fattigaste månad.

Provningen sker som vanligt via vår Facebook-sida sista fredagen i månaden kl.18 så ladda upp med nedan tilltugg och beställ vinerna till den 29 januari kl. 18 så kommer Erik Grödahl guida er genom provningen som tar ca. 30 minuter.

La Desirée Chardonnay 2019 (varunr 6321, pris 89,-)

Krugscher Hof Riesling Kabinett Trocken 2018  (varunr 72449, pris 119,-)

La Corte del Pozzo Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-)

Vinha do Mouro 2015 (varunr 77359, pris 119,-)

 

Tilltugg

Först av allt, en av vinvärldens obesvarade gåtor, varför fungerar det så bra?

Riesling och rumstempererad långlagrade Grevéost, se till att ha några bitar.

 

Till två av tilltuggen behövs majonnäs, så börja med att göra en grundsats blir cirka 2-2 ½ dl.

1 äggula

1 tsk fransk senap

4/5 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1/2 krm vitpeppar

1,5-2 dl rapsolja

Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistens.

 

Mousse på torskrygg serveras i rågchips  toppat med räkor (räcker till 15-20 serveringar som tilltugg) – serveras till La Desirée och Krugscher Hof

140-150 gram torskrygg

½ liter vatten

3 msk grovsalt

3 msk smetana/créme fraiche

20-30 gram smör

1-2 msk finhackad dill

2 krm liquid smoke

Koka upp vatten och grovsalt, sänk temperaturen, lägg ner torskryggen och låt den dra cirka fem minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en bunken tillsammans med smetana/créme fraiche, smör hyvlat med osthyvel, dill och liquid smoke. Rör ihop och låt vila i kylen.

 

 

Minipizzor med mozzarella, kapris och paprika

Använd tortillabröd, ett bröd räcker till fyra smakportioner

Fyllning (räcker till 10-12 mindre pizzor)

1 dl koncentrerad tomatpuré

2 msk vatten

1 buffelmozzarella

1 röd paprika i mindre bitar

1 skivad röd chili

2 msk kapris

0,5 dl riven smakrik ost (exempelvis Västerbotten eller Allerum herrgård)

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda tomatpurén med lite vatten och smaksätt med lite salt, bred ut röran över ”pizzabottnarna” Skiva mozzarella och fördela över pizzorna. Lägg paprikan, chili, kapris och strö över riven ost. Grädda hastigt till osten har smält, servera direkt eller sen, fungerar lika bra varm som kall. Toppa med srirachamajonnäs (blanda en ½ dl majonnäs med ½ tsk sriracha).

 

Stekt halloumi med rökig majonnäs – serveras till Vinha de Mouro

Rökig majonnäs (serveras med stekt halloumi)

Beräkna cirka 50 gram halloumi per person. Toppa med rökig majonnäs (blanda ½ dl majonnäs med 1 krm liquid smoke).

Anna Sundin
Ambassdor