Chardonnay

Ni vet det där skämtet om nonsens-prataren som säger ”Jag dricker aldrig chardonnay, jag dricker bara chablis”. Det handlar om den djupa okunskap som ofta finns kring druvan chardonnay. Skälet till att det blivit så är att druvan är så förbålt bra. Kejsare i Bourgogne och Champagne, framgångsrik i USA, Australien, Sydafrika, Italien… ja, snart sagt överallt. Men samtidigt som det går att göra fantastiska viner på chardonnay överallt har dess rykta och popularitet också gett upphov till alltför många usla viner, som förvisso har gjorts med druvan som bas men på slarvigast möjliga vis, och då blir inte alltid vinerna så bra… Till det där siat ska läggas att alltför framgångsrika druvor brukar drabbas av en slags snobbig motkraft ”Nej, jag dricker verkligen inte chardonnay”, men som sagt, det är inte druvans fel. Vår förhoppning är att alla ska älska chardonnay som den fantastiska druva det är och att alla ska inse att det inte är druvans fel om en producent valt att misshandla den.

 

 

Ett av de bästa vinerna överhuvudtaget för att lära sig druvan chardonnays innersta väsen är Clotilde Davennes  Bourgogne Blanc – ett extremt rent och fokuserat vin, där inget stör det rena druvuttrycket. Här talar vi om ett vin som gjorts på druvor skördade vid perfekt mognad för den som både vill ha druvtypiskhet och fräschör, fermenterats utan påverkande jäst och bara lagrats på tank och svavlats mycket lätt: allt för att skapa den där rena, klassiska smaken. Att priseappen dessutom är gäögst resonabel gör inte saken sämre… Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2016, nr 5562, 129kr.

 

 

Fotnot: den som vill känna på chardonnay-druvans renaste uttryck i ovan nämnda Chablis kan med fördel prova Clotilde Davennes Chablis 2017, nr 6307, 169kr. “Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, citron och mineral. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.”

 

Terrific Wines
Ambassdor