Chiara Condello

Chiara Condello föddes likt ett annat italienskt underbarn, Giulia Negri, upp på en vinegendom och i likhet med Giulia pluggade hon ekonomi och ville mer än bara förvalta. Även om hon på senare tid också tagit över föräldrarnas stora egendom är hennes skötebarn “Chiara Condello Le Lucciole” en liten, väl utvald markplätt av lera på kalk 250 m.ö.h och sluttande mot öster. Här gör Chiara a-l-l-t för att få druvan sangiovese och växtplatsen att förenas i ett fruktdrivet och välbalanserat vin, som slinker ner fortare än vi tänkt oss.

För att citera Chiara: “Jag följer den väg jag valt med ekologiskt jordbruk, manuellt arbete och största möjliga respekt för plantorna och marken…det är av avgörande betydelse att ha välmående vinfält som är i balans med sin omgivning… jag besöker vinfälten varje dag och tar bara in friska, välmående druvor i vinkällaren…” Chiara har också valt att arbeta utan att tillsätta jäst eller filtrera och med så lite svavel som möjligt. Hennes rena viner lagras vanligen på stora fat av slavonsk ek.

Sangiovese i sitt esse och i en modern stil influerad av Bourgogne. Ursprunget är Emilia Romagna (Predappio), just utanför staden Forli, en längre vinspott från Ravenna.

Vintips: Chiara Condello “Le Lucciole” 2015, nr 78345, 379kr. Chiara Condello “Le Lucciole” magnum 2015, nr 78607, 799kr.

Terrific Wines
Ambassdor