Châteauneuf-du-Pape

Till skillnad från vad många tror är inte Châteauneuf-du-Pape ett vin eller en producent. Det är dels en by, dels en vinappellation. Alla viner som uppfyller kraven för appellationen kallas ”châteauneuf-du-pape”, ungefär som ett appellationsvin från Bordeaux-trakten kan kallas ”bordeaux”.

Byn och appellationen ligger precis norr om staden Avignon. Under en tid på 1300-talet fanns ett påvesäte i Avignon. Den som besöker staden kan inte undgå att bli påmind om detta. Påvens palats, Palais du Pape, dominerar staden. Men påvarna hade också ett sommarpalats. Det låg i Châteauneuf-du-Pape eller rättare sagt det område som snart fick sitt namn av palatset i fråga, ”Påvens nya slott ”. Idag finns bara en ruin kvar av det gamla slottet eller palatset. Ruinen kan ses och besökas på en kulle nära själva byn Châteauneuf-du-Pape.

En intressant anekdot är att det franska appellationssystemet till stor del bygger på det regelverk odlarna i området under ledning av Pierre le Roy de Boiseaumarié redan i det tidiga 1920-talet arbetade fram för det som skulle bli AOP Châteauneuf-du-Pape. Mycket riktigt tillhör också Châteauneuf-du-Pape de äldsta appellationerna i Frankrike. En annan anekdot är att borgmästaren Lucien Jeune 1954 såg till att förbjuda flygande tefat och andra ufo att landa någonstans i kommunen. Detta gjorde han som en PR-kupp som kom att bli minst sagt lyckad. Ännu idag talas det, som synes, om detta…

Vad vinerna anbelangar domineras produktionen av rött men också de vita vinerna har väldigt gott rykte och är värda upptäcka – den som vill ha rosé får gå till grannappellationen Tavel,, en appellation som bara tillåter rosé. Vinerna i Châteauneuf-du-Pape domineras av druvan grenache och är ofta ganska alkoholrika och förenar gärna djup och komplexitet med elegans. Bland de många druvorna som tillåts i området kan utöver grenache nämnas syrah, carignan, mourvèdre, roussanne, bourboulenc och picpoul.

Vintips: Domaine la Millière 2015, nr 74427, 349kr.

Terrific Wines
Ambassdor