Clotilde Davenne Aligoté
Nu släpper Clotilde Davenne en Bourgogne Aligoté (nr 51929, 129kr) i Sverige!
Fakta om druvan aligoté
Såvitt är känt odlas Aligoté i Bourgogne åtminstone sedan 1600-talet. I likhet med Chardonnay har Aligoté sitt ursprung i den blå Pinot Noir och den gröna Gouais Blanc. Två syskon från Bourgogne således.
Det är inget ovanligt att sorter genom historien muterat på naturlig väg eller korsats med hjälp av människan. Det är därför det till exempel finns både en Pinot Noir och Pinot Blanc och en Grenache Noir och en Grenache Blanc.
Medan syskonen Chardonnay och Aligoté genom åren följt varandra i hemvisten Bourgogne, har Chardonnay blivit mer känd ute i världen. Det finns många skäl till detta. Druvan är lätt att odla och kan användas för många olika typer av viner, dessutom finns det flera varianter, kloner, av den och den lämpar sig väl för lagring på ekfat.
Med Aligoté förhåller det sig lite annorlunda. Sorten hyllas förvisso för sin läckra och tilltalande fräschör och sin anpassningsförmåga i vingården, men den har inte sitt syskons breda register och är mindre lämpad för lagring på ekfat. Det har gjort att den inte nått samma höjder. I alla fall när vi talar om vad vi kan kalla ”allmän kännedom”. Talar vi istället med odlarna i Bourgogne kan det låta annorlunda. Här hyllas druvan för sin förmåga att ge de där läskande och lättdruckna vitvinerna.
En av dem som gått i bräschen för druvan är Aubert de Villaine på Romanée Conti – gården som gör världens mest eftertraktade, och dyraste, viner. Och så mycket mer stöd behöver väl inte druvan för att den ska tas på största allvar.
Trots den lokala uppskattningen och uppbackningen av storheter som Aubert de Villaine och ett enormt intresse bland dagens unga vinnördar, är priset på Aligoté fortsatt överkomligt. Hur länge det kommer vara är svårt att svara på. Å andra sidan finns det inget skäl att ta ut morgondagens sorger i förväg. Så passa på att njuta din Aligoté till de relativt sett låga priser den betingar idag!
Något beroende på klonen är Aligoté en relativt högavkastande sort så det gäller att hålla den i schack om resultatet ska bli förstklassigt. Detta är något många slarvat med genom åren, då de hellre satsat på kvantitet än kvalitet. Inte minst har det varit populärt att blanda enkelt aligotévin med crème de cassis till stilla kir. Till del har det legat sorten i fatet och besudlat dess rykte. De välgjorda, vid lågt skördeuttag skördade vinerna har hela tiden funnits men snabbt köpts upp av konnässörer. Det är först nu som Bourgogne Aligoté blivit mer känt för gemene kvinna och man.
Vinerna brukar utmärkas av en doft av lindblommor, akacia, grönt äpple, citrus och kanske också hasselnöt och persika; smaken utmärks normalt av en läskande fräschör och ett lätt inslag av sälta och jod och bra längd.
Generellt passar aligotévinerna till skaldjur, lättare fiskrätter och sallader. Är vinerna välgjorda och odlade vid kontrollerade skördeuttag går de utmärkt att lagra.
Anekdoter: Domaine Ponsot gör en Morey-Saint-Denis 1er Cru ”Clos des Monts Luisants” på 100% aligoté. Fram till vinlusens härjningar odlades aligoté och chardonnay sida vid sida i flera grand cru-lägen som Corton-Charlemagne och Montrachet. Det var inte minst tack vare stödet från Pamela och Aubert de Villaine på Domaine Romanen Conti som Bouzeron (Côte Chalonnaise) 1997 fick status som AOP Bourgogne för ett vin uteslutande gjort på aligoté (annars används aligoté vanligen i ”Bourgogne Aligoté”).
Utanför Bourgogne odlas aligoté på ett fåtal ställen i Frankrike samt bland annat i Schweiz, Ukraina, Rumänien, Canada och USA.
Clotilde Davenne Bourgogne Aligoté (nr 51929, 129kr)
När en av inte bara Bourgognes utan världens bästa producenter av vitt vin tar sig an den numer så hajpade aligoté-druvan, kan det inte bli annat än bra. Clotilde Davenne har i Sverige kommit att bli mest känd för sitt mousserande Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne – ett vin som flera gånger utsetts till ”Årets mousserande” i Sverige och som fått snart sagt varje utmärkelse ett vin kan få. Faktum är dock att Clotilde i första hand gör stilla vin, och framförallt då vitt vin i Chablis och övriga Bourgogne. Det är inte för inte hon kommit att kallas ”Drottningen av Chablis”.
Utmärkande för Clotildes viner är det totala fokuset. Mer disciplinerade viner får man leta efter. ”Frisk syra och fräscha aromer och smaker, och en lång ren eftersmak”, är en beskrivning som gäller så gott som Clotilde Davennes alla viner. Hennes senaste tillskott, Bourgogne Aligoté, utgör inget undantag. Här hittar vi både vinmakarens adelsmärken, som frisk syra och fräscha aromer, och druvans typiska uttryck: lindblommor, gröna och gula äpplen, hasselnötter, citrus och persika.
Clotilde Davenne Bourgogne Aligoté går utmärkt att dricka ungt men det klarar många år i vinkällaren. Passar utmärkt till skaldjur, lättare fiskrätter, sallader och som aperitif.