Det perfekta pizzavinet

Pizzavinernas pizzavin är tillbaka. Sedan första juni hittar vi den ekologiska pionjären Fasoli Ginos ”La Corte del Pozzo Bardolino” 2018, nr 2340, 89kr på Systembolaget.

Innan power-skolan slog till på 90-talet och ledde fram till massproducerade kraftpaket med 15 volymprocent alkohol och nattsvart färg var Bardolino ett uppskattat vin på våra breddgrader. Detta lätta, ljusa rödvin från Gardasjöns stränder passar inte minst bra till allehanda sorters pizza. Vegetariska. Med ost. Med skinka. Med svamp. Med … Men det går så klart bra också till annan mat där ett ljust, lätt och friskt rödvin med viss dragning åt körsbär och örter passar in.

Den ekologiska pionjären Fasoli Gino hör hemma i Veneto-regionen, runt Verona och ner mot Gardasjön. Det innebär viner som amarone, soave, valpolicella och sedan början av 1990-talet Bardolino. Fasoli Ginos ”La Corte del Pozzo Bardolino” som den första juni släpptes i fasta sortimentet är årgång 2018 och har gjorts på enklast tänkbara vis: Druvorna skördas, krossas lätt och får jäsa och macerera under två veckor, därefter dras vinet till en ny tank där det lämnas att klarna fram till buteljering flera månader senare.

Resultatet är ett ljust, friskt, lätt och välbalanserat vin med klara inslag av bär (särskilt körsbär) och örter i doft och smak. Prova gärna till, som sagt, pizza eller kanske till ljust kött som kyckling, färsk fisk, sniglar eller varför inte en sallad?

La Corte del Pozzo Bardolino 2018, nr 2340, 89kr.

Terrific Wines
Ambassdor